Tegelikult on aga viimane kui üks neist lakkamatu järelevalve all. Hogewey kujutab endast nimelt vaimunõtrade vanurite hooldekodu.

Patsiendid ise ei tea, et nende kodupaik on tegelikult ravila ja et nende eluruume jälgitakse pidevalt. Nad elavad kuue- kuni seitsmeliikmeliste rühmadena koos majades, millest igaühes töötab lisaks üks-kaks hooldajat.

Eluruumid on viimase linikuni möbleeritud täpselt vastavalt sellele ajastule, mil patsientide lühimälu korralikult funktsioneerimast lakkas.

Hooldustöötajaid leidub kõikjal küla territooriumil — 250 täiskohaga või osalise tööajaga medõde ja geriaatriaspetsialisti esinevad raviasulas kassapidajate, kauplusetöötajate, postkontori-ametnikena jne.

Rahaga arveldamist Hogeweys ei toimu, kuna kõik kulutused on juba hõlmatud patsientide perekondade maksegraafikuisse.

Elanikel on voli küla territooriumil vabalt liikuda, kuid kahekorruselised elamud moodustavad seda igast küljest piirava müüri, mistõttu pole karta, et mõni hajameelne patsient kogemata minema uitab.

Kui keegi lähenebki kogemata väljapääsule, teatab sealne töötaja patsiendile viisakalt, et uks on lukus ja juhatab hooldusaluse mujale.

Tuleb välja, et hajameelsete vanurite paigutamine sellisesse keskkonda mitte ainult ei mõju loomulikuna, vaid on ka vähem kulukas kui ööpäevaringne kodune põetamine ja vabastab haige inimese pereliikmed pealeselle tohutust stressist.

Ainulaadse ravila eesmärgiks on pakkuda vanureile elukeskkonda, mis oleks võimalikult normaalne ja meenutaks neile nende varasemat elu.

Kui patsient juhtub olema näiteks kunstisõber, paigutatakse ta eluruumide seintele maalid ning majas mängib kogu aeg muusika.

Sellepärast ei saagi keegi hooldusalustest aru, et nende elud on muutunud — alates toidust, mida nad söövad, kuni ruumideni, milles nad elavad, püsib kõik nende jaoks täpselt samasugusena kui enne haigestumist.

Hogeweysse võetakse vastu ainult tõsise dementsuse või Alzheimeri tõve ägeda vormi all kannatajaid.

Alates avamisest 2009. aastal on kõik voodikohad olnud täidetud ning uusi patsiente lubatakse ravile ainult siis, kui mõni eelmistest patsientidest sureb.

Peamiselt Hollandi valitsuse rahastatud Hogewey ehitamine läks maksma 19,3 miljonit eurot.

Hooldusravi hind ühe patsiendi kohta küündib 5000 euroni kuus, kuid osaliselt tasub ka selle riik.

Hollandlased maksavad elu jooksul osa palgast regulaarselt haigekassasse, mis tähendab, et Hogeweys elamine pole kulukam kui haige põetamine tavalises vanadekodus.

Projekt paistab olevat edukas, sest Hogewey elanikud tarvitavad mujal põetatavate saatusekaaslastega võrreldes vähem ravimeid, söövad paremini ja elavad kauem.

Lõpetuseks huvilistele ka pikem ülevaateklipp: