Xenexi robot kasutab pulseeritud, ksenoonil rajanevat ultraviolettvalgust, mis peaks tagama terviseasutuste tõeliselt tõhusa puhastamise tapjaviirusest. Firma tegeleb disinfektsiooniga vähemalt 250 USA suuremas haiglas.

Kuna ultraviolettvalgus lõhub koost viiruse RNA, võib rääkida tõelisest tapariistast, mis suudaks tappa nii ebola kui ka vähemalt 20 muud ohtlikku patogeeni. Tõsi, kuna viiruste puhul ei saa tegelikult kasutada terminit "elus", siis õigem termin oleks "viirused tehakse mitteelujõuliseks (ingl k nonviable)," kirjutab NaturalNews.

USA õhujõudude haigla Langley baasis Virginias võttis viirusetapja oma relvastusse:

Ebola, nagu ka teised viirused hävinevad kiiresti ultraviolettvalguses, seega levivad nad ka kergemini kohtades, kuhu päike ei paista. Xenexi robot suudab tappa viirused kahe minutiga, suunates pindadele ultraviolettvalgust 25 000 korda kõrgemas kontsentratsioonis kui on tavaline päikesevalgus.

Selline kiirgus ei jäta mingeid keemilisi jääke, ega jäta ka püsivaid terviseohtusid. Iseasi, kas inimene just sellise viirusetõrje ajal samas keskkonnas soovib viibida. Aparaadi käivitamisest 15 sekundi jooksul on soovitav inimestel ruumist lahkuda, et siis viis minutit hiljem võiks juba turvaliselt naasta.

Roboti hind 104 000 dollarit, ehk iga haigla seda osta ei jaksa. Suured haiglad suudavad aga kulutused juba vähem kui aastaga tagasi teenida.

Seade oli küll juba varem valmis, ebolaviiruse levik andis Xenexile aga kauaoodatud võimaluse turgu leida.