Dokumente uurivate teadlaste sõnul kasutas USA vähemalt tuhandet endist natsi, vahendab BBC News.

Osa neist olid olnud natsionaalsotsialistliku Saksa töölispartei (NSDAP) kõige kõrgema taseme liikmed ning nad värvati tegutsema USA spioonidena Euroopas.

Endine SS-i ohvitser Otto von Bolschwing oli näiteks kirjutanud poliitilisi ettekandeid selle kohta, kuidas terroriseerida juute, kuid pärast sõda palkas USA luure keskagentuur (CIA) ta Euroopas spionaažiga tegelema. Tasuks lojaalse teenistuse eest paigutas agentuur ta 1950. aastatel väidetavalt koos perekonnaga ümber New Yorki.

Leedus kümnete tuhandete juutide tapmisega seostatud Aleksandras Lileikis värvati spioneerima USA heaks Ida-Saksamaal ning viidi hiljem üle Bostonisse. On olemas tõendeid ka selle kohta, et CIA püüdis sekkuda, kui Lileikise väidetavate sõjakuritegude üle juurdlust alustati.

Dokumendid viitavad sellele, et USA föderaalse juurdlusbüroo (FBI) pikaaegne direktor J. Edgar Hoover mitte ainult ei kiitnud endiste natside spioonidena kasutamist heaks, vaid pidas nende väidetavaid kuritegusid Teise maailmasõja ajal Nõukogude propagandaks.