Soome peaminister Alexander Stubb aga neist nii suures vaimustuses vist pole. Ta viitab CNBC-le antud intervjuus, et Apple on osaliselt "süüdi" Soomet tabanud majanduslanguses.

Stubbi arutluskäik on umbes selline, et Apple'i tooted tõukasid Soome kaks endist suurtööstust allakäigule. iPhone tegi seda Nokiale, iPad tegi seda paberitööstusele.

Seos on muidugi olemas. Nokia hiilgeaeg lõppes samal ajal nutitelefonide võidukäiguga (mille algatas iPhone). Ka võib möönda, et tahvelarvutite levik – ja seega paberikasutuse vähenemine – võlgneb tänu Apple'i iPadile.

Stubb võiks siiski meenutada, et tehnoloogiamaailm areneb kiiresti, konkurents on tihe ja miski ei taga ühelegi firmale igavesti head positsiooni, olgu see teatud ajahetkel nii edukas kui tahes.

Mine tea, millise pirukatüki oleks nutiseadme-turust haaranud Nokia, kui nad oleks uute tuultega ruttu kaasa läinud ja mitte end Windows Phone'i platvormiga sidunud.

Teisest küljest on tõeliselt edukas Androidi-tootja ainult Samsung, nii et ehk oli Nokia hiilgeaeg nii ehk naa ümber saamas ning seda vältida olnuks igal juhul raske. Edu pole igavene kellegi jaoks.

Stubbi pealtnäha ühekülgne või pealiskaudne kommentaar võib olla aga samas kaval püüe osutada hoopis Soome tulevastele edulootustele nagu bioenergia (metsatööstus) ja sideteenused (Nokia Networks). Ta kindlasti mõistis ette, et tema juttu hakatakse rahvusvahelises meedias usinalt tsiteerima. Nagu ka Forte.