Forte on ühe varase kokkuvõtte juba avaldanud, aga loomulikult pole see kõik, mida IFA-l näha saab. Teen lühivormis ülevaate muust tähtsast, mis silma hakanud.

LG

4K-pilti esitavad telerid pole veel meinstriimi jõudnud, aga juba on aeg teha tutvust nende "troonipärijatega".

LG näitabki IFA-l 98-tollist 8K-telerit, mille sloganiks Super Hi-Vision. See viitab, et piksleid on 16 korda rohkem kui täis-HD (Full HD) puhul. Kasutatav ekraanitehnoloogia on siiski miskipärast LCD, mitte moodsam OLED.

Messil näeb see 8K-resolutsioon loomulikult ülihea välja, milleks muidu seda üldse näidata. LG ei räägi siiski veel ilmumisaegadest-hindadest. Ega räägi ka teised toojad, kes on 8K-teleri seni juba proovi mõttes kokku pannud.

Huawei

Foto: tootja (Huawei Ascend Mate 7)

Huawei uus tippmudel kannab nime Ascend Mate 7, mis üllatab, sest selle eelkäijad on veel Mate ja Mate2.

Tagaküljel on nüüd viimase moe järgi sõrmejäljelugeja, millel on iPhone 5s-i omaga sarnanev ühe-puudutuse-sensor, nii et viipeid sellega ei ole mõtet teha. Sensor on mõeldud telefoni avamiseks ja lukustatud kraamile ligipääsemiseks.

Mate 7 eelised eelkäijate ees on täis-HD ekraan (6,1 tolli asemel siiski 6), vingem aku (4100 mAh), väiksemad mõõtmed ning veidi õhem korpus (7,9 mm) ja 8-tuumaline kiibistik.

Pooled tuumad töötavad taktsagedusel 1,8 GHz ja pooled 1,3 GHz. Huawei on ju üks vähestest nutiseadmetootjatest, kes ise süsteemikiipe toodab.

Mis seal veel sees on? Android 4.4 ja EMUI 3.0 kasutajaliides, žestidega juhitavad funktsioonid (nt kõned võivad alata, kui seadme kõrva lähedale tõstad), 13 MP ja 5 MP kaamerad. NFC, Bluetooth, WiFi, LTE.

Mate 7 ilmub Euroopas enne aasta lõppu. Baasmudelil on 2 GB muutmälu ja 16 GB andmeruumi (499 eurot). Vingemal on 3 GB muutmälu ja 32 GB ruumi (maksab 599 eurot). Mõlemal on võimalik nano-SIM-i pesa kaudu microSD-andmeruumi lisada.

Samsung

Samsung üllatab rugged- ehk füüsiliselt vastupidava tahvliga, mis hakkab täiendama nende põhi-nutiseeriat.

Uus poiss Galaxy Tab Active on 8-tollise ekraaniga, vee- ja kuni 1,2 meetri kõrguselt kukkumiskindel, mahuka eemaldatava akuga (4450 mAh), pakub turvalahendust Knox. Veel saab ostja lisakaitset pakkuva ümbrise ja krihvli C-Pen, mis on nagu S-Pen, aga vastupidavam.

Ekraan on WXGA (1366 x 768 või sarnane), sees on 1,2 GHz neljatuumaline kiip, 1,5 GB LPDDR3 muutmälu, 16 GB andmeruumi, 3 ja 1,2 MP kaamerad, microSD pesa kuni 64 GB mälukaardile. Valikus WiFi või WiFi+LTE andmesidega mudelid. Hind ja ilmumisaeg veel teadmata.

Samsung väljastab lisaks tervelt kümme äriklassi-printerit, mis pakuvad 10,1-tolliseid puuteekraane ja esmakordselt oma vallas Androidi. Nende "täisvereliseks" kasutamiseks pole seega arvutit vaja.

Motorola

Foto: tootja (Motorola nutikell Moto 360)

Motorola tõi välja nutikella Moto 360, mis pidi ilmuma juba suvel, kuigi siiski ei ilmunud.

Kuna just septembri alguses kuulsime selle rivaalist LG G Watch R ja ka Apple'i võimalikust iWatchist, mille trumbid samad – ebanutikellalikult kena välimus –, oli juba karta, et Moto 360 jääb "peole hiljaks".

Nüüd on Moto 360 siiski USAs müügil ja hinnaks konkurentsivõimelised 250 USD (odavaimas variandis). Muidugi ei saa eurooplased sama soodsalt, nt Ühendkuningriigis on hind juba 199 kohalikku naela (ilmub oktoobris).

Esimesed arvustajad kiidavad: lihtne, mugav ja elegantne nagu nutikell olema peakski.

LG G Watch R näeb ilmavalgust muide alles 14. oktoobril.

64-bitised nutitelefonid

IFA-l näeb ka esimesi 64-bitise opsüsteemiga Androidi-nutitelefone (HTC, Lenovo jt), aga tulevik näitab, kas ja mida see täpselt meie nutinduse-kogemusele lisab.

Lumiad muutuvad lahedamaks

Microsoft esitles kolme uut Lumia-nutitelefoni, mis kõik ilmuvad septembris.

Foto: tootja (Lumia 830)

730 on keskklassi-telefon, mis suunatud selfie-sõltlastele ehk enekanäljastele, või neile, kes palju skaipida tahavad. Hind ainult 199 eurot. Kes tahab kaht SIM-kaardi pesa, peab võtma mudeli 735, mis maksab 219 eurot.

830 on keskklassi-telefon, mis saab uhkustada tavapärasest kvaliteetsema PureView-kaameraga (10 MP, optiline pildistabilisaator, mis on õhem kui teistel senistel Lumiatel). 330 eurot. Loe kolmest uuest Lumia telefonist pikemalt saidil Kiip.ee!

Foto: tootja (Nokia juhtmeta Qi-laadija Lumiatele)

Aga see polnud sugugi põnevaim Lumia kohta, mida IFA-l teada sai! Kaks uudist veel. Esiteks ilmub "nutikas" juhtmeta laadimise alus, mis sobib Lumiatele, millel on Qi toetus, Windows Phone 8.1.1 ja Bluetooth 4.0.

Wireless Charging Plate (DT-903) saab hinnaks umbes 45 eurot ja nutikus seisneb märgutulede kasutamises. Alus hakkab helendama, kui nutiseadmel on vastamata kõne, laadimisviga või akutäituvus alla 30%.

Ja siis veel ka see tore uudis, et Windows Phone'i Lumia kaameraäpp muutub peagi kiiremaks, sest saab olulisi täiendusi. Uuendatud äpp ilmub aasta viimases veerandis.