Raketisüsteem Buk (Vene: "Бук") kujutab endast keskmaa maa-õhk raketisüsteemi, mille peamiseks otstarbeks on lennukeid, droone, tiibrakette ja nn tarku pomme alla tulistada, toodetud on seda relvastust endises N Liidus ja tänasel Venemaal 1979. aastast alates. Arsenalis on ta aga vaid Moskva lähimatel sõpradel ja liitlastel, vanast ajast ka Ukrainal endal.

Alates tootmise algusest on Buk-rakette järjekindlalt täiustatud ja edasi arendatud, ehk kui leitaks raketi tükke, võiks oletada juba ka generatsiooni, millesse ta kuulub. Buk-M1-2 ja Buk-M2 kannavad NATO tähistuses koodnime Grizzly, uusim versioon Buk-M3 on alles minemas tootmisse. Laevadele paigaldatav variant MNIIRE Altair (NATO nimega Gollum) peaks Venemaa laevastikule toimetatama juba käesoleval aastal.

Kasutavad seda raketisüsteemi teadaolevalt SRÜ endised või praegused liikmed, Aserbaidžaan, Valgevene, Gruusia, Venemaa ja Ukraina. Lisaks endised sotsialismibloki liikmed Põhja-Korea, Hiina, Vietnam, tänase Venemaa suured sõbrad Küpros, Venezuela, India, Süüria, lisaks veel võlgade katteks sellise süsteemi saanud Soome ja ainsa nn Moskva vennaskonnast välja jääva riigina Egiptus. Soome on neid (Buk M1) juba maha kandmas, sest Buk pole eriti kindel riist elektroonilise sõjapidamise ajastul. Gruusia suutis aga terve rea Vene sõjalennukeid 2008. aasta sõjas alla tulistada just Bukiga.

Venemaa on alustanud oma vananeva Buk-arsenali kaasajastamist aastaks 2020, ehk ilmselgelt osa maha kantavast tipptasemel relvastusest on antud ka Ukrainas tegutsevate terroristide kätte, küsimus on vaid selles, kas Moskva on nendele andnud ka kontrolli sellise relvastuse üle. CNN-i küsitletud eksperdid ei pidanud igatahes usutavaks, et neid rakette käsutaks Ukrainas keegi peale Venemaa või Ukraina armee.

Teadaolevalt on Buk-rakette toimetatud ka Abhaasiasse, mullu purustas Iisrael aga õhulöögiga Buki osi vedanud konvoi, mis oli teel Süüriast Liibanoni Hizbullah juurde.