Kopsaka auhinnafondiga tehnikakonkurssides pole muidugi midagi uut, kuid reeglina on selliste võistluste sihikul spetsiifilised valdkonnad nagu kosmoselennundus või turvariskid.

Ühendkuningriigi valitsuse ja innovatsiooni-sihtasutuse Nesta koostöös välja pandud nn pikkuskraadipreemia (ingl Longitude Prize) on mõnevõrra auahnem.

Võitjat lubatakse autasustada kümne miljoni naelsterlingiga (maikuise vahetuskursi järgi ligi 12 265 000 euroga) parima lahenduse eest ühele kuuest suuremast inimkonna ees nüüdisajal seisvast probleemist nagu keskkonnasäästliku lennunduse väljatöötamine või liikumisvabaduse tagamine halvatuile.

Ehkki üheks tingimuseks on, et võiduprojekt peab kuidagimoodi edendama Ühendkuningriigi majandust, on võistlus muidu igati ülemaailmse haardega.

Osalema on oodatud kõik soovijad ning tõenäoliselt on lõpptulemusest kasu kogu inimkonnale.

Erinevalt paljudest seesugustest konkurssidest saate pikkuskraadipreemia määramisel sõna sekka öelda ka teie, head lugejad!

22. maist 25. juunini on üldsusel võimalik anda hääli, mistõttu pole välistatud, et roheline tuli antakse just mõnele teie eelistatud püüdlustest.

Hoolimata sellest, kes preemia viimaks pälvib, võib konkursi korraldamine aidata populariseerida tehnilisi lahendusi kui vahendeid inimkonna olukorra parendamiseks, kuna suure tõenäosusega toovad lahendused pikas perspektiivis kasu kõigile inimestele.

Ülaloleval fotol: sudu varjutab Londonit.