Vähemalt ilusate sõnadega oleme me tõesti maailmas tähelepanu võitnud: Skype, Kazaa, e-Eesti, e-hääletus, e-maksuamet, tiigrihüpe jne. Riigina, kus internet on tunnistatud inimõiguseks ja vaba wi-fi hõivanud enda alla pea kogu riigi, mõni võib tõesti leida, et Eesti on maailma liider tehnoloogia vallas. Uue riigi võime uusi ideid ja uusi tehnoloogiaid vastu võtta on selgelt parem kui paljude vanade ja rikaste riikide oma. Paraku on siin üks tõsine küsimärk.

Silicon Valley regioon koos San Franciscoga on viimase viie aastaga tõmmanud oma idufirmadesse investeeringuid 31 miljardit dollarit. Silicon Valley elab praegu üle tõelist buumi, ehk kes seal kohal ei ole, ei pruugi ka investeeringuid näha. Eestis on küll arvukalt eduka algusega idufirmasid, aga võrreldavaid rahavoogusid siia veel näha ei ole. Ja Fast Company arvas esialgu üldse, et Eesti on vaid osa mingisugusest Balti Vabariigist.

Kui kuskilt tõesti on oodata konkurenti Silicon Valleyle, paistab selleks olevat ikka Lõuna-Korea. See riik on arenenud isegi deebet- ja krediitkaartidest kaugemale, nn T-rahani, mida saab kasutada pea igal pool. Lõuna-Korea investeerib juba 5G võrku, ainuüksi sellesse projekti panustab sealne valitsus 1,5 miljardit dollarit. Idufirmasid toetatakse 2,7 miljardiga.

Maailma suurimate tehnoloogiaafirmade edetabelis on siiski enamikus leida USA, Jaapani, Lõuna-Korea, Taiwani firmasid, ning tegemist on firmadega, mille käive ületab kaugelt Eesti riigieelarvet, kohati isegi tervet majandust. Skype oli "Eesti nokia" aga kellele ta nüüd kuulubki? Ja mida me tegelikult naabrite Nokia ja Ericssoni tõusudest ja mõõnadest õppisnud oleme?

Iisrael on esireas startuppide ehk siis idufirmade produktsioonis, riigil on juba 70 firmat kirjas Nasdaqi börsil, ning juudid on seega börsil suuruselt kolmas tegija USA ja Hiina järel. 2008. aastal ületasid Iisraeli riskikapitali investeeringud tehnoloogiasse 2,5-kordselt USA ja 80-kordselt Hiina oma. Ja üha sagedamini tõmbab Iisrael ka USA investeeringuid just Silicon Vallesyst eemale.

Väike riik, territooriumilt vaid pool Eestit, rahvaarvult aga seitse Eestit, on juutide riik osanud selgelt investeerida õigesse kohta, et ka jõukust rajama hakata.

Hiina imest on palju räägitud, kuigi seni on selle aluseks olnud odav ja siiski küllaltki kvaliteetne tööjõud ja selgelt eksporti soodustav rahavahetuskurss, mis löönud turu puhtaks ja võtnud töökohti ära kogu maailmast. Kuid Hiina teeb siiski tohutuid edusamme just suurte investeeringutega tehnoloogiasse, näiteks muu maailma 30-aastane tee idufirnade ehitamisel läbiti Hiinas viie aastaga. Ja meil pole isegi selget võrdlust kui suuri summasid Hiina tehnoloogiasse paneb.

Mis on aga Fast Company ühine järeldus nende nelja riigi kohta? Loodusvarade puudust on üritatud kompenseerida tehnoloogiliste hüpetega, ja sellega tõesti end august välja toodud, investorid kohal on aga valmis tegema riskantseid investeeringuid ka sinna, kuhu Silicon Valley veel ei julge panustada.

Eesti on selgelt saanud maailmas eduka riigi maine, ja kui nüüd investeeringute vool siia ka samu mastaape saavutaks kui Silicon Valleysse, siis poleks meil üldse millegi pärast nutta vaja.