USA kosmoseagentuur NASA teatas, et makseid Venemaa kosmoseagentuurile Roskosmos poliitika ei mõjuta, vahendab Fox News.

„Me ei oota, et praegusel Vene-Ukraina olukorral oleks mingi mõju meie pikaajalisele tsiviilotstarbelisele kosmosealasele koostööle Venemaaga, mis on kestnud juba aastakümneid, sealhulgas meie partnerlusele rahvusvahelise kosmosejaama (ISS) programmis,“ ütles NASA pressiesindaja Trent Perrotto Fox Newsile. „Me oleme kindlad, et meie kaks kosmoseagentuuri jätkavad tihedat koostööd, nagu nad on teinud kõigi erinevate tõusude ja mõõnade ajal USA-Venemaa suhetes laiemalt.“

NASA astronaut Steve Swanson stardib kohaliku aja järgi kolmapäeva hommikul raketi Sojuz pardal koos Vene kosmonautide Aleksandr Skvortsovi ja Oleg Artemjeviga Baikonuri kosmodroomilt ISS-i suunas.

Et USA-l ei ole praegusel hetkel oma vahendit astronautide maailmaruumi saatmiseks, sõltub ta Vene rakettidest. Eelmise aasta aprillis sõlmis USA Venemaaga uue lepingu kuueks lennuks kuni 2017. aastani, hinnaga 70,7 miljonit dollarit ühe istekoha eest. NASA administraator Charles Bolden süüdistas siis kongressi võimetuses asendussõidukit finantseerida.

NASA teatas esmaspäeval, et jätkab võimaluste otsimist mehitatud kosmoselendude tagasitoomiseks USA pinnale, loodetavasti järgmise kolme aasta jooksul.

Pentagon teatas aga, et uurib pikalt ja tõsiselt kosmosetehnoloogiaalaseid sidemeid Venemaaga. USA firmade Lockheed Martin ja Boeing ühisettevõte United Launch Alliance kasutab näiteks rakettides Atlas V, millega lastakse välja satelliite, Vene firma NPO Energomaš rakettmootoreid.

Kaitseminister Chuck Hagel ütles 13. märtsil kongressis, et rakettmootorite küsimus tuleb kindlasti üle vaadata.