Gripp pole mingil juhul haigus, mida tasuks alahinnata, eriti kui arvestada, et igal aastal vähemalt pool miljonit inimesest maailmas ka selle läbi sureb. Epideemiatest võivad kergesti saada pandeemiad, ja
alati on ka oht, et mõni gripitüvi ka teistel elusolenditelt, olgu sigadelt või lindudelt, inimestele külge hakkab ja  etteaimamatut kahju hakkab tekitama. Maailmasõjast nõrgestatud inimkonda laastas ju eriti hävitavalt 1918-1919. aasta influensa- ehk gripiepideemia, tappes toona 20 kuni 50
miljonit inimest. San Diegos elav Chen ühendas teadmisi keemiast, bioloogiast ja arvutimudelitest, ja tuli lagedale ühenditega, mis suudavad blokeerida ensüüme, nimega endonukleaas. Just neid vajab gripiviirus levikuks organismi sees. 

Cheni jaoks polnud see sugugi esimene kord teadusmaailma üllatada, võites mullu peapreemia ka Google'i teadusnäitusel ja Siemensi matemaatika, teaduse ja tehnoloogia konkursil. 

Kuigi tegemist on ealt veel koolipoisiga, on ta juba 2012. aastast alates töötanud California San Diego ülikooli keemia- ja biokeemia laboris, ja saab sealsetelt professoritelt tõhusat tuge. Ja laborinohikuks teda pidada ei tasu, sest samal ajal leidis ta jaksu võidelda endale koht ka USA juunioride vehklemismeistrivõistlustele. 

Gripi vastu hakkas ta teaduslikku huvi tundma 2009. aasta Mehhikost lahti pääsenud ja ka San Diegot tabanud seagripipandeemia tõttu, mis toona tappis maailmas 18 000 inimest.

Preemiatest hoolimata ootab Chen ikka veel, et ka ravimitööstus tema ideede vastu huvi hakkaks tundma.