Okinawa ametnik kinnitas, et kuberner Hirokazu Nakaima rahuldas Jaapani kaitseministeeriumi taotluse saada maad uue sõjaväebaasi jaoks Okinawa rannikul. See asendab USA merejalaväe baasi Futenmas, Okinawa peasaare tihedama asustusega osas, vahendab Associated Press.

Nakaima otsusele võivad siiski järgneda kohtuhagid ja protestid. Oponendid sooviksid baasi Okinawalt täielikult minema viimist.

„See, mida kuberner tegi, on andestamatu,“ ütles uue baasi tulevase asukoha, Nago linna halduskogu juht Yuichi Higa. „Elanikud, kes on selle vastu, hakkavad kindlasti kasutama jõudu, näiteks blokeerima teid, et peatada selle teokssaamine.“

Otsus oli Nakaima jaoks poliitiliselt keeruline kohaliku vastuseisu tõttu ning ta langetas selle alles pärast kohtumist peaminister Shinzo Abega kolmapäeval Tokyos, mille käigus pakkus Abe Okinawale suuremat finantsabi.

USA-l on olnud laiaulatuslik sõjaline kohalolek Okinawal alates Teise maailmasõja lõpust. Umbes pool 50 000 USA sõjaväelasest Jaapanis paikneb Okinawal ning paljud elanikud kaebavad baasiga seotud kuritegevuse, müra ja õnnetuste ohu üle.

Uus baas ehitatakse Nago Henoko linnaossa. See on osa kokkuleppest 9000 merejalaväelase Okinawalt minema viimise kohta, neist 5000 viiakse Guamile. Esialgne kokkulepe Futenma baasi sulgemise kohta sõlmiti 1996. aastal, kuid sulgemist on korduvalt edasi lükatud.