Tavaliselt on need seadmed hiiglaslikud, mitmesaja meetri pikkused või suuremadki ja nende ehitamine võib maksta miljardeid eurosid, avaldab ajakiri Imeline Teadus.

USA Texase ülikooli füüsikud kahandasid kiirendit ja konstrueerisid selle minivariandi, mis hea tahtmise juures võib seista isegi kirjutuslaual.

Hoolimata tagasihoidlikust suurusest suudab laser-plasmakiirendi kutsuda esile energiat ja kiirendada võrdväärselt tavapärase kiirendiga.

Lauamudel on juba näidanud oma väärtust katsetes, kus teadlased kiirendasid kõigest umbes kahe sentimeetri pikkusel distantsil umbkaudu pool miljardit elektroni kahe gigaelektronvoldi (GeV) suuruse energiani.

Sama soorituse tarvis on teadlased siiani kasutanud kiirendit, mis on umbes 10 000 korda suurem ehk sama pikk nagu kaks jalgpalliväljakut.

Selle käepärase lauamudeliga pole Ameerika teadlaste sõnul enam kaugel aeg, mil osakeste­kiirendid kuuluvad iga laboratooriumi standardvarustusse.

Keemikud, füüsikud ja bioloogid, kes on siiani pidanud osakestekiirendi kasutamiseks pikki reise ette võtma, võivad nüüd loota, et saavad hakata katseid tegema oma töökohas, kus nad minimudeli ülimalt täpselt fookustatud röntgenkiirte abil saavad maailma kõikidest materjalidest nende saladused välja pigistada ja seda mõõt­kavas, kus saab näha üksikuid aatomeid.