Valguspudelite tööpõhimõte on väga lihtne. Taaskasutatud plastikpudelid täidetakse veega ja lisatakse vee puhtana hoidmiseks pisut valgendit, misjärel kinnitatakse pudelid metallkatustesse tehtavatesse aukudesse. Päikesevalgus võimendub ja levib läbi pudeli ruumidesse. Iga pudel tekitab sama palju valgust kui 55-vatine elektripirn.

Tänu eestlaste panusele saavad valguse 1500 kodu ning mitu kooli ja lasteaeda.

Filipiinide abistamise projekt sai alguse eestlanna Birgit Nauri ja tema abikaasa Robin Gurney kolimisest Boholi saarele Filipiinidel, kus nad märkasid väga paljude kohalike inimeste elu äärmiselt kasinates tingimustes. Nauri sõnul on Fililpiinidel nagu paljudes teisteski maailma paikades inimesed olnud sunnitud ehitama käepärastest materjalidest hooned üksteisele väga lähedale, tihti puuduvad väikestel majadel ka aknad. Kuna elektrit pole võimalik paigaldada või on see elanike jaoks liiga kallis, puudub neil  juurdepääs valgusele.

“Lihtsate ja odavate päikesevalguse pudelite abiga õnnestub viia valgus tuhandete inimesteni, kellel puudub võimalus elektrit kasutada,” lisas Naur, kutsudes kõiki tublisid eestlasi projektile kaasa aitama.

Pilootprojekti “Liiter valgust - Bohol” suurim toetaja on Eesti Vabariigi Välisministeerium, mis panustab Andakidzi algatusse 25 000 euroga, ülejäänud vajalikud vahendid kogub ühing eraannetustest nii Eestist kui välismaalt. Hiljuti Eestit külastanud ÜRO peasekretär Ban Ki-Moon mainis oma 16. novembril Tallinnas peetud avalikus kõnes valguspudeleid kui innovaatilist ja keskkonnasõbralikku lahendust

Maailmas elab enam kui miljard inimest ilma elektrita. Filipiinidel on tänaseks juba paigaldatud päikesevalguse lambid 140 000 kodusse. Samasuguseid lampe leiab aga ka Indias, Bangladeshis, Argentinas, Fidžil ja Tansaania Ühendvabariigis. Seal, kus elekter on kallis või puudub üldse, tähendavad lambid päevasel ajal tasuta valgust siseruumides, millel puudub ka petrooleumi halb mõju tervisele.