NSA endise kaastöötaja Edward Snowdeni lekitatud dokumentidest nähtub, et agentuur on kasutanud nõrku piiranguid tegevusele välismaal, et kasutada ära peamiste USA firmade andmeid palju suuremas ulatuses, kui on seni mõistetud, vahendab Reuters.

Varem avalikustatud programmide hulgas olid sellised, mis võimaldasid lihtsaid otsinguid Google'i, Yahoo ja teiste internetihiiglaste materjalides kohtuorderite alusel. Aga et andmete kogumine värskelt avaldatud programmi MUSCULAR raames toimub väljaspool Ühendriike, ei teosta salajane luurekohus selle üle järelevalvet.

Washington Posti teatel saadi ligipääs kaablile või lülitile, mis edastas infoliiklust nimetamata telekommunikatsiooniteenuste pakkuja kaudu.

„Me oleme nördinud selle üle, kui kaugele paistab valitsus olevat läinud andmete kinnipüüdmisel meie privaatsetest kiudoptilistest võrkudest ja see rõhutab viivitamatu reformi vajadust,“ ütles Google'i õigusalane juht David Drummond. Google teatas, et ei olnud programmist teadlik, kuigi on viimasel ajal hoogustanud oma jõupingutusi sisemise andmeliikluse krüpteerimiseks.

Nagu teised firmad, saadavad ka Google ja Yahoo pidavalt andmeid mööda renditud ja jagatud või ainult neile reserveeritud rahvusvaheliste kiudoptiliste telekommunikatsioonikaablite kaudu, kui sünkroniseerivad informatsiooni.

Värskelt paljastatud programmi abil, mida kasutas ka Suurbritannia valitsusside peakorter (GCHQ), koguti Washington Posti valduses oleva dokumendi järgi 30-päevase perioodi jooksul 181 miljonit ühikut andmeid. Pole teada, kui palju sellest oli USA elanikelt pärit materjal, kuidas agentuur andmeid töötles või kui palju sellest informatsioonist säilitati.

NSA pressiesindaja ütles oma avalduses, et Washington Posti väide, et agentuur tugineb välismaal luureandmeid kogudes presidendi korraldusele, et minna mööda siseriiklikest piirangutest, mille on kehtestanud välisluure järelevalveseadus ja teised seadused, ei vasta tõele.

„Väide, et me kogume suurel hulgal USA inimeste andmeid seda tüüpi kogumise abil, ei ole samuti tõsi,“ öeldakse avalduses. „NSA on välisluureagentuur. Ja me oleme keskendunud luureandmete avastamisele ja arendamisele ainult välisluure õigustatud sihtmärkide kohta.“

NSA direktor Keith Alexander ütles, et ei ole Washington Posti artiklit lugenud, kuid kinnitas, et agentuuril ei ole takistamatut ligipääsu USA firmade serveritele.

„Ma võin teile tõesti öelda, et meil ei ole ligipääsu Google'i serveritele, Yahoo serveritele,“ ütles Alexander. „Me tegutseme kohtuorderi kaudu.“

Alexander ei öelnud otseselt, kas agentuur püüab andmeid kinni nende ülekandmisel. On teada, et NSA jälgib merekaableid.

„Meil kehtib range kontroll andmekeskuste turvalisuse kaitsmiseks ja me ei ole andnud ligipääsu oma andmekeskustele NSA-le ega ühelegi teisele valitsuse agentuurile,“ ütles Yahoo pressiesindaja.

Yahoo alustab jaanuaris kasutajate e-posti krüpteerimist, kuid firmast keelduti ütlemast, kas e-kirjad jäetakse krüpteerituks ka Yahoo sees liikumisel.