Üks mees avastas kahtlase linnu koos veel nelja sulelisega 450 kilomeetri kaugusel Kairost Qena kubermangus ja viis nad reedel kõik politseijaoskonda, teatas regiooni julgeolekuülem Mohammed Kamal Huffington Posti vahendusel.

Politseinikud ja linnu leidja murdsid seal pead elektroonilise seadme üle, mis oli kinnitatud tiivulise sissetungija külge. Laupäeval tegi murelike ametnike kohale kutsutud veterinaarkomitee kindlaks, et seade ei olnud ei pomm ega luureaparaat.

Selle asemel leiti, et tegemist oli Prantsuse teadlaste linnu külge kinnitatud jälgimisseadmega rände uurimiseks, ütles Qena veterinaarteenistuse juht Ayman Abdallah, kelle sõnul lakkas seade töötamast, kui lind ületas Prantsusmaa piiri.

Rahutus Egiptuses on võimud ja kodanikud äärmiselt kahtlustavad kõige suhtes, mis tuleb väljastpoolt.

Varem sel aastal esitas üks turvamees politseile avalduse kinni püütud tuvi kohta, mis tema sõnul vedas mikrofilmi. 2010. aastal peeti Egiptuse Vahemere rannikul toimunud hairünnakuid Iisraeli vandenõuks.

Äsjase juhtumi puhul pidid sõjaväelased ümber lükkama väited, et lind kandis luureseadet.

Lind jäeti aga esialgu puuri, sest Abdallahi sõnul peavad võimud saama prokuratuuri loa tema vabastamiseks.

Üks asi jääb siiski segaseks: Abdallah ja teised nimetasid lindu luigeks. Agentuuri Associated Press fotodel on aga politseijaoskonnas trellide taga näha kurge.

Siinkohal on paslik märkida, et ka Eestist pärit saatjatega kurgi on Egiptuses kadunuks jäänud. 2012. aasta 4. detsembril kirjutas Eesti Päevaleht artiklis „Etioopiat sihtinud saatjatega sookured on ilmselt hukkunud“ järgmist:

„Jälgitud sookurgedest jõudis kõige kaugemale lennata suvel Põlvamaal Hauka külas märgistatud noor lind. Pärast väikest vahepeatust Türgis jõudis Hauka kurg Egiptuses Siinai poolsaare kõrbelisele kiltmaale, kus temagi jäi kadunuks. Viimati laekunud andmed näitasid, et kure asukohapunktide edastamine katkes juba eelmise nädala alguses.

Kuna linnu-uurijad peavad Siinai poolsaart omamoodi mustaks auguks, kus on pidevalt satelliitsaatjatega linde otsa saanud, ei hellita linnumehed eriti lootust, et Hauka kure enda asemel oleks kustunud hoopis tema seljal olev saatja.“