Järgmine president Anwar Sadat reformis alates 1970. aastast oma ametkonnad küll läänemeelseks, luureteenistus leidis sellest alates jõulise liitlase CIA-s. Vorm laenatud Moskvast, inimelust mitte hooliv mentaliteet kohalikust minevikust, raha ja väljaõpe aga ameeriklastelt, muutus Egiptuse luureteenistus suurimaks ja ühtlasi ka üheks kurikuulsamaks araabiamaade repressivametitest.

Alates terrorismivastase sõja algusest 2001. aastal kujunes Egiptus oluliseks vahejaamaks "erakorralisel väljaandmisel", kus terrorismisidemetes kahtlustatud isikuid rööviti lääneriikidest ja toimetati ülekuulamisele just Egiptuse luureteenistuse vangikongidesse. Ja seal neid piinati, koostöös CIA-ga.

Waterboardingu (pead pidi vette surumise) ja peksmise võib Egiptuse piinamismeetodite puhul väheolulistena kõrvale jätta, jutt on ikka ülekuulatavate elektrilöökide andmisest ja isegi elusalt keetmisest. Kurikuulsuselt ületas Egiptuse kolleege vaid läänenaabri Liibüa luureteenistus, kellel oli luba ka ülekuulatavatelt kehaosi maha lõigata.

Muslimi vennaskonna liikmed said Egiptuse uue luureametiga tuttavaks kohe pärast selle rajamist 1954. aastal, kui neid massiliselt trellide taha toimetati ja ülekuulamisel piinati. Rida vennaskonna juhte hukati.  Vennaskond oli niivõrd suure surve all, et selle liikmed olid 1970. aastate alguses lõpuks valmis leppima selle pisukese tegevusruumiga, mida pidev tagakiusamine neile jättis.

Egiptus keeras 1972 Moskvale selja:

Vennaskonna kõrvale sündinud terrorirühmitused (Egiptuse Islami Džihaad ja Gamaa al-Islamiya) sattusid aga omakorda võimude pihtide vahele pärast president Sadati tapmist 1981. aastal. Suur osa tänastest salafistidest (ehk siis al-Qaida mõttekaaslastest) sattus omakorda Egiptuses trellide taha 1999. aastal, seoses nn Albaania süüasjaga, sh ka praeguse al-Qaida liidri Ayman al-Zawahiri vend Muhammad.

Ayman al-Zawahiri ise oli Egiptuse luureameti pihtide vahel 1981. aastal, kui ta oli sunnitud ülekuulamisel oma vennagi välja andma, kuigi pikemat vangistust suutsid mõlemad siis vältida. Juba 1999. aastal tagaselja surma mõistetud Muhammad al-Zawahiri on viimastel kahel aastal vaheldumisi trellide taha ja jälle vabadusse sattunud, üleeile vangistati ta uuesti.

Mukhabarat oli edukas ülekuulatavatelt tunnistuste välja pigistamisel, aga ilmselgelt jäi infosulgu enne 1967. aasta Kuue päeva sõda. Salah Nasri juhtimisel (1957-1967) oli jõutud küll luua luureteenistuses eri osakonnad näiteks võltsimisteks ja mustadeks operatsioonideks, tegutsedes väljamõeldud naftafirma al-Nasr Company kulisside tagant.

Nad olid sokutanud oma luurevõrgustiku ka Iisraeli sisse, paraku aitas see lõpuks hoopis Iisraelil sõda võita. 1970. aastal panid aga pommi ühele naftaplatvormile, mida toimetati parajasti Iisraeli vetesse. Kui arvestada 1973. aasta sõjalist läbikukkumist, ei saa luureteenistuste tööd ka järgmise sõja eel piisavaks pidada. Kuid armee ja luureteenistuste autoriteeti polnud võimalik sel ajal avalikult vaidlustada.

Sadati tapmist 1981 Egiptuse luure takistada ei suutnud:

Mukhabarati kurikuulsus oli just argumendiks, mis keeras egiptlaste massid president Hosni Mubaraki vastu 2011. aastal. Luureteenistuse juhti (1993-2011) Omar Suleimani üritati Mubaraki kukutamise järel võimule upitada, kuid see nurjus ja mees suri mullu ootamatult 76-aastasena. Suur osa luuresaladustest läks temaga koos hauda. Juulis nimetati luurejuhiks aga Muhammad Farid, kes seni oli koos ekspresident Mubarakiga kahtluse all korruptsioonis. Mubaraki-aegne eliit on tagasi võimul.

Mullu mais-juunis korraldatud presidendivalimistel kogus Egiptuses 51,7 protsenti häältest (13,2 miljonit valijat) Muslimi Vennaskonda esindanud Muhammad Mursi, tõustes seega esimese vabalt valitud liidrina riigis võimule alates 1950. aastast. Mursi tuli küll võimule, kuid ei julgenud luureametkonnaga muud teha, kui vaid selle juhti vahetada. Mursi reformid jäid arglikult poolele teele. Ja Mukhabarat oli selgelt ka eelmisel kuul sõjalise riigipöörde taustal, mis otsustas president Mursi kuulutada ja vangistada. Jälle on kurikuulsal ametkonnal vennaskonna liikmete ülekuulamisega käed-jalad tööd täis, samas kui raev tänavail nende vastu süveneb endiselt.