Vedomosti sõnul ilmneb serveri Moskvas paiknemine USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) 2008. aasta dokumentidest, mille Guardian 31. juulil veebis avaldas, teatab Interfax BNS-i vahendusel.

"Tuleb välja, et USA luuretaristu paikneb Moskvas. Dokumentide hulgas on globaalse internetiseiresüsteemi XKeyscore 700 serveri asukohtade kaart. Serverid paiknevad 150 riigis, mitte ainult Moskvas, vaid ka Kiievis ja isegi Pekingis," kirjutab leht.

NSA andmetel kogub XKeyscore infot elektroonilise kirjavahetuse, allalaetud või saadetud failide, külastatud internetilehekülgede, sõnumivahetusprogrammides toimuva suhtluse, aga ka sõbranimekirjade ja mobiilikasutajate telefoniraamatute kohta.

Süsteem suudab hoida silma peal kasutaja kogu internetitegevusel, niipea kui too on tuvastatud.

Vedomosti püüab välja selgitada, kus XKeyscore'i Moskva server võiks asuda.

Föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) esindaja ajalehe küsimusele vastust ei anna. Lehe allikas Vene eriteenistustes ütleb, et nemad ei ole seda uurinud, kuid pea sajaprotsendise tõenäosusega paikneb server Ühendriikide Moskva saatkonnas.

Väidet toetab ka asjaolu, et serverite kaardilt puuduvad riigid, kus USA-l ei ole saatkonda, kuid mis Ameerika luurele tõsist huvi pakuvad nagu Iraan.

"NSA esindaja ei soovinud samuti XKeyscore'i kommenteerida, kuid soovitas vaadata agentuuri kodulehekülge. USA saatkond Moskvas ei kommenteeri ühtki Snowdeniga seotud küsimust. Katsed Snowdeniga ühendust saada kukkusid samuti läbi - tema advokaat Anatoli Kutšerena on kuu lõpuni puhkusel," kirjutab leht.

Vene eksperdid lihtsalt ei usu kogu lugu XKeyscore'i Moskva serverist, lisab Vedomosti.

Interneti riigidomeeni koordinatsioonikeskuse direktor Andrei Kolesnikov arvab, et süsteemist esimesena teatanud Guardiani ajakirjanik ajas midagi segi. Ta on veendunud, et sellise süsteemi serverid ei saa infovoogude suure mahu tõttu märkamatuks jääda.

Kompanii Highloadlab peadirektor Aleksandr Ljamin ei usu aga Snowdenit. "Mina klounide paljastusi kommenteerida ei taha," ütles ta lehele.

Venemaa suurima sotsiaalvõrgustiku VKontakte looja Pavel Durov võtab seevastu Snowdeni väiteid tõsiselt. Ta on kutsunud endise luureanalüütiku oma võrgu kasutajaandmete julgeolekuga tegelema.

Vedomosti küsimustele XKeyscore'i kohta Durov ei vastanud.