Dahšūr (ka Dahshur) on pühapaik Kairost 40 kilomeetrit lõunas, kus kõrguvad mitu püramiidi, kuulsaimad neist püstitatud vaarao Sneferu ajal kolmandal aastatuhandel enne Kristust.

Dahšūri punane püramiid on ka turistide päralt:

Arheoloogid ei ole seal veel põhjalikult uurimustöid alustadagi jõudnud, kuid teade, et sealt leiti kuninglike naiste hauakambreid, koos nendele kaasa pandud uhkete juveelidega, on ilmselgelt leidnud ebatervet märkamist veidi teistes ringkondades.

Kümned avatud šahtid lähevad maa sisse, mõned isegi seitsme meetri sügavusele, tegemist on ühe Egiptuse vanima nekropoliga, paraku sinna maetud inimeste hauarahu ei loe röövlitele midagi. Ja alates 2011. aasta revolutsiooni algusest on selline rüüstamine muutunud ulatuslikuks, märgib ajakiri Spiegel.

Röövleid ei huvita, kes võimul on, ja mille nimel tuhanded inimesed tänavail meelt avaldavad. Nad lihtsalt leiavad hetke, kus võim on nõrgem ja ründavad. Nii juhtus juba jaanuaris 2011 Kairos Egiptuse muuseumiga, mis rüüstajate teele jäi. Illegaalne antiigiturg, mis internetiajastul juba üleilmseks muutunud, ostab "suveniirid" kohe ära, küsimata, kas nad on saadud seaduslikul teel.

Iraak otsib tänaseni taga neid muinasesemeid, mida sealsed röövlid 2003. aastal oma tasku pistsid, Egiptuses on praegu veidi sarnane olukord, kuigi võimud on siiski järjepidevalt ametis. Aga politseinikud ei julge end tänavail eriti näidata.

Dahšūris toodi vahepeal lausa kaks tanki püramiidide juurde, et hauaröövleid eemale peletada, aga nendestki polnud abi, turvamehed, kes piirkonda valvama pidid, sattusid aga röövlite automaaditule alla.

Sakkara püramiidide juures rüüstati juba ka tervet valitsuse laohoonet, isegi Assuanis ja Luxoris on juba nähtud illegaalseid "arheolooge." Ja eksperdid on kindlad, et tegemist on organiseeritud kuritegevusega.