Ajakirjanike sõnul jääb Snowden neile endiselt kättesaamatuks ning tema asukohta pole suudetud pärast esmaspäeva pärastlõunal Hongkongi hotellist lahkumist kindlaks teha, teatas telekanali CNN hommikuprogramm Early Start.

Endiselt ei ole teada ka see, miks Snowden ikkagi hotellist lahkus.

Hotelli personali sõnul väljus 29-aastane Snowden hotellist oma vabal tahtel. Ajakirjandus on arvamusel, et mees viibib endiselt Hongkongis.

Samal ajal valmistab USA föderaalne juurdlusbüroo (FBI) Snowdeni vastu ette süüdistusi ja internetikasutajad nõuavad valitsuselt jälgimise kohta selgitust.

Sellegipoolest leiab Washington Post korraldatud avaliku arvamuse küsitluse põhjal enamik ameeriklasi endiselt, et valitsusel on jälgimistegevusega õigus tegeleda, kui sellega on võimalik vähendada terrorismiohtu.

Ameerika Ühendriikide Riikliku Luuredirektori pressiesindaja ütles esmaspäeval ajakirjandusele, et lekitaja juhtumit käsitletakse justiitsministeeriumi poolt kui kriminaalkuritegu.

Ekspertide hinnangul kujuneb ülisalajase info lekitaja Edward Snowdeni tabamiseks korraldatav inimjaht tõenäoliselt üheks USA ajaloo suuremaks ja kulukamaks.

ÜLEVAATLIKULT

Snowden on alates juuni algusest lekitanud ajakirjandusele hulgaliselt ülisalajasi dokumente USA eriteenistuste jälgimisprogrammide ja ulatusliku andmete kogumise kohta, tuues päevavalgele USA ajaloo ühe suurema jälgimis- ja infokogumisskandaali.

Salajase programmi koodnimi on ajalehe Washington Post teatel PRISM ja sellest pole avalikult varem räägitud. Programmist teadlikud olnud kongressi liikmed on väidetavalt andnud vaikimisvande.

Programmis osalevad teadlikult Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ja Apple, väitis Washington Post.

Materjalidest on selgunud, et miljoneid inimesi üle kogu maailma kuulatakse pealt ja jälgitakse nende internetitegevust.

Ajalehele Guardian antud eksklusiivintervjuus ütles vilepuhuja, et tema ainsaks motiiviks oli "informeerida avalikkust sellest, mida tehakse nende nimel ja mida tehakse nende vastu".

Hongkongi pages info lekitaja 20. mail, jättes Hawaiile maha 200 000 dollari suuruse palgaga töökoha, sõbratari ja perekonna.

Tema sõnul "on tõeliselt traagiline, kui üks ameeriklane peab minema vähem vaba mainega kohta".

Valge Maja veebilehele on aga tekkinud petitsioon, mis kutsub Snowdenile armu andma ja teda kangelaseks nimetama. Algatusele on oma allkirja andnud juba üle 60 000 inimese.