Alates 1950. aastatest on aga arendatud tõsiselt Kuu-baasi rajamise ideed. Täispuhutava Kuu-mooduli rajamist, mis kaetaks Kuu pinnasest kogutud kattematerjaliga soovitas juba ulmekirjanik Arthur C. Clark 1954. aastal. Sarnase Kuu-jaama ideed testis aga konkreetsemalt rehvitootja Goodyear 1961. aastal. Vaata siit

Kui Apollode meeskonnad 1969-1972 Kuu peal käisid, oli kosmosevõidujooks kahe suurriigi vahel oma tipus, kuid siis saabunud üleilmsed majandusraskused sundisid NASA-t oma kulutusi järsult koomale tõmbama. Kuu peal pole keegi juba 40 aastat käinud. Ja sellest alates, kuni viimaste aastateni on Kuu-koloonia ideed jälle olnud vaid fantaseerijate pärusmaa.

1986. aastal tegi NASA video ühest Kuu-koloonia ideest, mis oleks ehitatud üleni Kuult kaevandatud materjalist:

1989. aasta kavand täispuhutavast Kuu-baasist
Vaata artikli avafotot suuremana siit

Täna on kõige aktiivsemalt töös Bigelow täispuhutava kosmosemooduli idee, mis 2015. aastal leiab ka testimist rahvusvahelise kosmosejaama küljes. 2024. aasta on olnud varem NASA tähtajaks Kuu-baasi rajamisel ja just erafirma Bigelow Airspace paistab olevat see, kes suudaks jaama esimesena püsti panna:

NASA simulaatorites mängitakse Kuubaasi Alfa ideega:

Euroopa kosmoseagentuur (ESA) fantaseerib ka sellest, kuidas Kuu-baasi struktuurid oleks võimalik 3D-printeriga püsti panna. Jutt valmimisest alles neljakümne aasta pärast ei viita küll erilisele kiirustamisele: Vaata pilte ka siit
Venelased ähvardavad oma Kuu-baasi püsti panna juba kümne aastaga (kui raha leiavad), kuigi esialgne tähtaeg on siiski 2027-2032:

Jaapanlased kavandavad robotibaasi Kuule, aastaks 2030, kuigi vihjatud on ka võimalusest kümme aastat varem hakkama saada. Hind 2,2 miljardit dollarit.

Jaapani robotibaas Kuul, aastaks 2020

Hiinlaste Kuu-baasi ideest pole palju teada, aga igatahes on ka nemad tõsiselt uurinud kuidas oleks Kuu peal juurvilju kasvatada. Detsembris maandavad nad Kuule oma esimese kulguri.

Hindud saadavad 2016 Kuu peale kulguri, baasist nad veel ei räägi. Aga nad võivad sama hästi ka osaleda venelaste baasis.

Kuigi enamikus kosmoseagentuurides räägitaksegi aastaist 2020 ja 2030 vahel, pole esialgu näha, et ükski kosmoseagentuur oleks valmis kohe Kuu peal ehitama hakkama.