Tegemist on ühega esimestest autonoomse ajamiga torpeedodest, mille USA merevägi kasutusele võttis. Neid nn Howelli torpeedosid valmistati ainult 50 tükki. Seni on neist taas üles leitud vaid üks eksemplar, mis praegu kuulub Washingtoni osariigis Keyportis tegutseva mereväe allveemuuseumi Naval Undersea Museum ekspositsiooni.

130 aasta vanune 3,4 meetri pikkune relv tuli päevavalgele juba märtsis Vaikse ookeani meresõjandussüsteemide keskuse SSC Pacific korraldatud ja afaliinide e laiksilm-delfiinide abiga läbi viidud miinijahi-õppuse käigus.

Delfiinid kasutavad veealuste objektide mõõtmete ja kuju kindlaksmääramiseks looduslikku „kajaloodi“. Selleks toovad mereimetajad kuuldavale sihtmärkidelt tagasi peegelduvaid naksatusi.

Noid vaalalisi on võimalik koolitada inimestest taltsutajatele leidudest teatud jah-ei-vastuste süsteemi abil märku andma. Seejärel saavad taltsutajad uurida, mida delfiinid leidnud on, läkitades looma spetsiaalse poiliiniga objekti asukohta märgistama.

Howelli torpeedol oli 60 kilo raskune hooratas, mis enne väljalaskmist pöörlema pandi. 45 kilo puuvillapüssirohtu sisaldava lõhkepeaga relva tööraadius oli 370 meetrit; selle tippkiirus küündis 25 sõlmeni (u 46 kilomeetrini tunnis).

„See oli esimene torpeedo, mis merre lastuna suutis trajektoori järgida,“ selgitas SSC Pacificu loodusteaduste osakonna koordinaator Christain Harris. „Arvestades, et see tehti valmis enne, kui USA majapidamistesse jõudis elekter, oli tegu oma aja kohta üsna komplitseeritud tehnilise saavutusega.“

Torpeedot talletatakse veepaagis takistamaks selle pealispinna erosiooni. Ajalooline relv on kavas viimaks toimetada Washingtoni endise sõjalaevatehase mereajaloo ja kultuuripärandi säilitamise keskusse.

Mereväeametnikud teatasid mullu, et USA sõjavägi võib hakata 2017. aastal delfiinide kasutamist piirama, kuna miiniküttidest roboteid on odavam hallata.