Mees sai vaid mõni kuu pärast Nõukogude vägede sissetungi 1980. aastal lahingus haavata ja ta päästsid kohalikud elanikud, vahendab BBC News.

Venemaa Afganistani veteranide komitee juht Ruslan Aušev rääkis, et Sheikh Abdullah, kelle tegelik nimi on Bahretdin Hakimov, avastati Shindandi maakonnast pärast aastaseid otsinguid. Nõukogude armees teenis ta motoriseeritud jalaväeüksuses.

Komitee nimekirjas on 264 Nõukogude sõdurit, kes on seni Afganistanist leidmata. Pooled neist on venelased. Esimese kümne aasta jooksul pärast vägede Afganistanist välja toomist leidis komitee 29 kadunud sõdurit. 22 neist otsustas koju naasta, seitse aga Afganistani jääda.

Komitee püüab leida kõik kadunud mehed.

Sheikh Abdullah oli abielus, kuid tema naine on nüüdseks surnud ja lapsi neil ei olnud.

Komitee aseesimees Aleksandr Lavrentjev ütles, et Sheikh Abdullahil olid haavata saamisest armid. Tema käsi ja õlg värisesid ning tõmblesid. Samarkandist pärit endine sõdur oskas rääkida oma kunagisest elukohast Usbekistanis ja nimetada oma sugulasi.

Sheikh Abdullah sai vene keelest aru, kuid rääkida seda suurt ei osanud.

2009. aastal intervjueeris BBC reporter Lyse Doucet kaht endist sõdurit Ukrainast, kes on nüüd moslemid ja elavad Põhja-Afganistanis koos kohalikega.