Kim Jong-un sobis oma isa poegadest kõige enam ainuparteilise ja ülimalt endasse sulgunud riigi etteotsa. Aga isegi temal ei ole võimalik muu maailma uuemaid suundumusi eirata.

Niisiis, jaanuaris Reutersi kaudu maailmale edastatud fotol on näha, et noorel "isakesel" on laual mobiiltelefon. Ja kõikvõimalikud "eksperdid" hakkasid üksteise võidu oletama, mis marki telefon see on.

Kõige piinlikum kõikidele osapooltele oleks see, kui tegemist on Lõuna-Koreas valmistatud Samsung Galaxyga. Lõuna-Korea seadused keelavad tehnika müügi põhjanaabrile. Põhja-Korea peab aga lõunanaabrit siiani põlisvaenlaseks.

Teine võimalik kandidaat oleks Apple'i iPhone. Üks Lõuna-Korea ajaleht jõudis aga järeldusele, et tegemist peab olema Taiwanil valmistatud HTC uusima odavmudeliga. HTC-l pole esindust Põhja-Koreas, isegi Lõuna-Koreas panid nad hiljuti kontori kinni, vahendab Taiwani meediat Ilta-Sanomat.

Põhja-Koreas töötab tsenseeritud kujul 3G-võrk, mille rajas Egiptuse firma Orascom 2008. aastal kohaliku Koryoneti nime all. Veel mõni aastat tagasi oli mobiiltelefoni omamine riigis karistatav, sest neid oli võimalik vaid illegaalselt Hiinast sisse tuua, tänaseks on võimud siiski oma jäika hoiakut pehmendanud. Isegi välismaalastel lubatakse juba telefone riigis kasutada.