California ülikooli uuringu tulemusena leiti, et seos on eriti tugev naiste puhul ja vanuses 25-44 aastat, vahendab Daily Mail.

Nende elanikkonnagruppide palga kahekordistamine võib kahandada kõrge vererõhu riski naiste puhul 35 protsenti ja noorte töötajate puhul 30 protsenti, teatavad uuringu läbiviijad.

Teadlased uurisid kolme aasta jooksul 5651 perekonnapead ja nende elukaaslasi kolmel korral.

Seejärel võrdlesid nad palku ja kõrget vererõhku ning leidsid, et palga kahekordistamine oli seotud kõrgvererõhu diagnoosi riski 16-protsendise kahanemisega.

„Palgad on osa töökeskkonnast, mida saab kergesti muuta,“ ütles professor J. Paul Leigh. „Poliitikud võivad tõsta miinimumpalka, mis kaldub suurendama palku üleüldiselt, ja sellest võib tõusta märkimisväärne kasu rahva tervisele.“

Leigh' sõnul olid uurimistulemused üllatavad, sest kõrget vererõhku seostatakse tavaliselt vanemate inimeste ja meestega. Professori sõnul peaks kõige vähem teenivate naiste ja noorte tervist regulaarselt jälgima.

Leigh kutsub üles tegema täiendavaid uuringuid, kasutades erinevaid riiklikke andmebaase, et uurida lähemalt madala palga ja kõrge vererõhu vahelisi seoseid.

„Kui tulemused on samad, oleme me võibolla kindlaks teinud viisi suure terviseprobleemi kulude ja isiklike mõjude vähendamiseks,“ ütles Leigh.