E-kirjaga läkitatud avalduses "Kiirpilk 2012. aastale" öeldakse, et liitlasväed on "kaotanud täielikult võitlustahte ning alustanud sisuliselt lahkumise ja taandumise protsessi", vahendab BNS.

"Me võime eksimatult tõdeda, et 2012. aasta Afganistanis oli praeguste okupantide jaoks täpselt nagu 1986. aasta eelmiste okupantide jaoks," ütleb Taliban. 1986. aastat peetakse pöördepunktiks Nõukogude Liidu kümneaastases Afganistani sõjas, siis oldi sunnitud asuma kaitsepositsioonile ja 1989. aastal lahkusid väed lõplikult.

"Kui Ameerika seisis Vietnamis silmitsi täieliku hävinguga, tulid nad välja vormeliga "Kuuluta end võitjaks ja põgene", ja nüüd tahavad nad siin Afganistanis võtta kasutusele vormelit "Anna julgeolek üle ja põgene"," lisavad islamistid avalduses.

"Tegelikult tahavad nad Afganistanist põgeneda täpselt samamoodi, nagu nad Vietnamis selja keerasid ja plehku panid."

NATO kärpis pärast 11 aastat kestnud võitlust Talibaniga 2012. aastal oma kontingenti umbes 30 000 sõduri võrra ja on otsustanud missiooni 2014. aastal lõpetada.

Praegu on Afganistanis veel umbes 100 000 liitlasvägede sõdurit, kes aitavad Afganistani sõjaväge ja politseid väljaõppega, et nood suudaksid omal jõul riigis julgeolekut tagada.

"Kui 2012. aasta ühte lausesse kokku võtta, siis oleks see "Sissetungijate pagemise algus"," öeldi Talibani aastaülevaates.