Kanada ellujäämisentusiastide võrgustiku Canadian Preppers Network pressiesindaja Dean ei soovi isikliku julgeolekuga seotud põhjustel oma perekonnanime avalikustada, vahendab Montréali ajaleht The Gazette.

Preppers Network koondab mõttekaaslaseid, kes keskenduvad katastroofiolukordadeks valmisolekule, ressursside täiendamisele ja ellujäämisoskuste arendamisele ning sõltumatule toimetulekule.

"Ma arvan, et suurem osa kanadalastest on suvaliseks kriisiolukorraks äärmiselt halvasti ette valmistatud," rõhutas Dean, vastates ajakirjaniku küsimustele telefonitsi täpsustamata asukohast Montréalist põhja pool paiknevas Saint Lawrence'i mäestikus (ingl Laurentian Mountains).

42-aastane abielus kuue lapse isa märkis, et võrgustik hõlmab ligi 700 kanadalast, kes ennast "ettevalmistujateks" (ingl preppers) nimetavad.

Dean möönis, et katastroofideks valmistujate täpset koguarvu on raske öelda, kuna paljud neist ei soovi oma asukohta avalikustada.

Samuti rõhutas mees, et vastupidiselt levinud stereotüüpidele ei ole "valmistujate" näol tegu fooliummütsikesi kandvate põrunud metsavendadega, kes juhtumisi on hambuni relvastatud.

"Me oleme normaalsed inimesed," rääkis ta. "Meie ainus erinevus on, et kanname veidi rohkem hoolt selle eest, et olla valmis ise hakkama saama ja oma perekondi kaitsma, kui juhtuma peaks kõige hullem."

Sisuliselt tähendab see toiduainete, magevee ja muu vajaliku varumist võimalike katastroofiolukordade puhuks.

Kõige hullem võib aga tähendada tervet hulka ootamatuseid loodusõnnetusest nagu orkaan Katrina mitmeid päevi kestva ulatusliku elektrikatkestuseni.

Dean möönis, et ei tema ega ta mõttekaaslased ei oota sel nädalal maailma lõppemist, mis aga ei tähenda, et neil poleks üldse põhjust muretsemiseks.

"Inimesed, kes viimsessepäeva usuvad, võivad üle reageerida," selgitas ta. "Alati, kui keegi viimsetpäeva kuulutama hakkab, leidub mõni, kes seepeale arust ära läheb. Kuid üldiselt prepperid — eriti meie võrgustik — maailmalõppu praegu ei oota."

Dean tunnistas, et üks põhjustest, miks ta koos perega Montréalist põhja pool asuvatesse mägedesse kolis, oli tema hinnang, mille kohaselt on linnarahva ettevalmistus katastroofideks peaaegu olematu.

"Arvan, et kriisiolukorras võib suurlinn kujuneda üsna ohtlikuks paigaks," lisas ta. "Inimesed, kes katastroofiks valmistunud pole, kalduvad käituma isegi vägivaldsemalt kui muidu elutähtsatest ressurssidest nagu toidust ja veest ilma jäädes."

Dean selgitas, et Kanada "ettevalmistujad" eelistavad hoida madalat profiili. Nad kahtlustavad nimelt, et kui hukatusekell peakski ükskord kukkuma, muutuvad nad koos lähedastega ihaldusväärseks saagiks neile, kes polnud hädaolukorra puhuks varusid soetanud.