USA ja Prantsuse uurijate avastatud planeedi raadius on Maa omast kaks ja mass kaheksa korda suurem. Planeedi tihedus oleks seega sama, mis Maa oma, kuigi varem avastatud teemantplaneete peetakse palju tihedamateks. Planeet on ka uskumatult kuum – pinnatemperatuur ulatub 1648 kraadini Celsiuse järgi, teatab Reuters.

„Selle planeedi pind on tõenäoliselt kaetud grafiidi ja teemandiga, mitte vee ja graniidiga,“ ütles Yale'i ülikooli teadlane Nikku Madhusudhan. Uurimuse teine autor on Olivier Mousis Prantsusmaa Toulouse'i astrofüüsika ja planetoloogia uurimisinstituudist.

Teadlaste hinnangul võib vähemalt kolmandik planeedi massist, mis vastab umbes kolmele Maa massile, olla teemant.

Teemantplaneete on avastatud ka varem, aga see on esimene kord, kui see on avastatud Päikese-laadse tähe ümber tiirlemas ja seda on nii üksikasjaliselt uuritud.

„See on meie esimene pilk kivimitest koosnevale maailmale, kus on Maaga võrreldes fundamentaalselt teine keemia,“ ütles Madhusudhan ja lisas, et süsinikurikka planeedi avastamine tähendab, et kaugete kivimitest koosnevate planeetide kohta ei peaks enam eeldama, et neil on Maa-sarnased keemilised koostised, sisemused, atmosfäärid või bioloogia.

Cancri e asub maast umbes 40 valgusaasta ehk 370 triljoni kilomeetri kaugusel.