Kuju, mida tuntakse ka Raudmehe nime all, on 24 sentimeetrit kõrge, kaalub umbes kümme kilogrammi ja kujutab jumal Vaišravanat, maailma põhjakaare kaitsjat. Stiililt on kuju budistliku ja budismi-eelse böni kunstikaanoni segu, vahendab ERR Teadus.

Taiese leidis Tiibetist Saksa teadlaste ekspeditsioon eesotsas tuntud zooloogi Ernst Schäferiga. Ekspeditsiooni toetas SSi juht Heinrich Himmler ja mõnedel andmetel kuulusid ka kõik ekspeditsiooni liikmed SSi. Himmleri toetus võis ajaloolaste hinnangul tuleneda tema ettekujutusest, et aaria rass on Tiibetist pärit.

Budistlik kuju

Pole täpselt teada, kuidas Schäfer ja ta kaaslased selle Vaišravana kuju avastasid, aga kuju Saksamaale tooma ajendas neid arvatavasti selle keskkohta nikerdatud suur svastika. Münchenisse jõudnult läks kuju erakogusse. Taiese teaduslik uurimine sai alata alles pärast 2007. aastat, mil kogu omanik ta oksjonile pani.

Teadlased eesotsas Elmar Buchneriga Stuttgarti Ülikoolist tegid kindlaks, et kuju materjal on ataksiit, haruldane niklirikas raudmeteoriiditüüp. Buchneri väitel pärineb materjalitükk Chinga meteoriidist, mis langes umbes 15 000 aastat tagasi praeguses mõistes Mongoolia ja Siberi piirialadele.