2006. aastal relvastusse võetud hävitaja USS Farragut (DDG-99) on viies laev, mis kannab USA esimese admirali David Glasgow Farraguti nime. Baltimaades esimest korda viibival sõjalaeval on peal moodsamaim relvastus.

Hävitaja ülesandeks on läbi viia lahinguoperatsioone merel ning pakkuda esmast kaitset mereväe lennukikandjatele ning võitlusgruppidele, toimides lisaks veel hädavajaliku konvoina mereväe ning merejalaväe amfiibüksustele ning abilaevadele.

Farragut on võimeline üheaegselt osalema nii õhus, merepinnal kui ka vee all toimuvates lahingutes. Laeval on rünnaku- ning kaitserelvad, mis on kavandatud merelise kaitse tänapäevaseks tagamiseks.

Selle pardal on 96 raketti ja laeva AEGIS-tüüpi radarisüsteem võimaldab avastada korraga 100 õhusõidukit, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Sama relvasüsteem kombineerib kolmemõõtmelist õhutõrjeradarit, raketisüsteemi ja muid sensoreid omavahel, et kaitsta tervet lahingugruppi ja iseennast laevavastaste rakettide vastu ning jagada oma andmeid teiste laevadega," rääkis USS Farragut komandör kommodoor Glen Quast.

Tallinnas ollakse puhkusereisil, mitte õppuse raames. Farraguti eelmine lahingreis viis Somaalia rannikule Adeni lahte, kus muude ülesannete hulgas hoiti kinni kaheksat piraatluses kahtlustatavat kuu aega.

Tallinnas jätkasid Ameerika mereväelased oma humanitaarabitraditsiooni ja värvisid ära jupi Tondi põhikooli aiast. Siin käivad koolis vaimupuudega lapsed.

Kooli direktor ütles "Aktuaalsele kaamerale", et ameeriklased on ka varem koolisöökla ninaesist maitsnud. Nurisenud pole, vaid tatrapuder tekitas eelmisele satsile võõristust. Tondi põhikool on üks neist koolimajadest, kuhu remondiingel seni pole veel lennanud. Aga võib-olla järgmised külalised on insenerivägedest.

Üle-eelmisel suvel käis Tallinnas Farraguti sõsarlaev - samuti Arleigh-Burke klassi hävitajate hulka kuuluv USS Forrest Sherman.

Kuni 9600-tonnise veeväljasurvega hävitaja tippkiiruseks on 30 sõlme ja meeskonda kuulub kuni 380 inimest, kelle seas on 22 ohvitseri.

Sõjalaeva põhirelvastusse kuulub multifunktsionaalne 127-millimeetrine suurtükk, mitu väiksemat õhutõrje kiirlaskekahurit ja raskekuulipildujat. Samuti AEGIS-süsteem ja eriotstarbelised kaitseraketid, aga ka tuntud Tomahawk ründeraketid. Samuti on vajadusel laeva angaaris kaks Sikorsky SH-60 Seahawk helikopterit.

Hävitaja on ka varustatud vajalike filtritega, mis kaitsevad meeskonda võimaliku bioloogilise või keemilise rünnaku vastu. Laeva voolujoonelise kuju ja STEALTH elementide tõttu on teda raske radaritega tuvastada.