NASA teadlased nimetasid 2,5 miljardit dollarit maksva ja tonni kaaluva kuuerattalise kulguri maandumist Marsile seitsmeks terroriminutiks, sest seitsme minuti jooksul toimus erakordselt kompleksne operatsioon ja kui midagi oleks viltu läinud, oleks katse maanduda ebaõnnestunud, kuid kõik kulges viperusteta, vahendab ERR Teadus.

Nüüd järgneb teadlaste sõnul mitu nädalat teste enne, kui kulgur hakkab Marsil ringi liikuma, otsides märke selle kohta, kas sel planeedil oli kunagi elu. Teadlaste sõnul võis elu seal olla 2,5 miljardi aasta eest. NASA juht Charles Bolden ütles ajalehe USA Today antud intervjuus, et Marss on inimkonna jaoks uus peamine sihtkoht ja loodetavasti maanduvad seal 18 aasta pärast, aastal 2030, ka astronaudid.

Marsi-lennu meeskond oleks rahvusvaheline, USA võib sellel missioonil olla küll innustavaks liidriks, kuid ei soovi seda ette võtta üksi, rõhutas NASA juht. Ka tulevasi maandumisi Kuule ei soovi USA enam üksi ette võtta: "Oleme seal üksi ja esimestena juba käinud."

Inimmissioon Marsile oleks pikaajaline, ainuüksi sinna jõudmiseks kulub NASA hinnangul vähemalt kuus kuud, seejärel oleksid astronaudid kuni kuu planeedil ja alustaksid siis tagasiteed, mis võib kesta kuni kaheksa kuud. Kokku osaleks missioonil seniste plaanide kohaselt kuus astronauti.

Enne astronautide Marsile saatmist loodab NASA maandada aastal 2025 esimese inimese asteroidil.