Nüüd julgustab ta avalikus kirjas lubadusega surematusest maailma 1266 dollarimiljardäri ambitsioonika eesmärgi saavutamiseks projekti rahaliselt toetama, vahendab ERR Teadus.

Itskovi visioon võib tunduda pigem peatükina mõnest ulmenovellist. Ent erinevalt väljamõeldisest ei toimu surematuse saavutamiseks tehtav arendustöö "kauges tulevikus".

"2045. aasta liikumine" on seadnud endale kindlad ajalised eesmärgid. Projekti esimese faasina näevad nad robotit, mida on võimalik pelgalt mõttejõudu kasutades kontrollida. Esimese verstapostini plaanivad nad jõuda kümne aasta pärast. Sellest juba viis aastat hiljem oleks inimese teadvust võimalik säilitada ka keha pöördumatu kahjustuse korral. Piisab, kui aju veel terve on.

Hiljutised edusammud annavad 2020. ja 2025. aastaks seatud eesmärkide realiseerimiseks hea stardipositsiooni. Uute militaartehnoloogiate väljatöötamisele pühendunud DARPA töötab juba praegu Avatari programmi kallal. Selle lõpptulemusena loodetakse näha aju ja masinat ühendavat liidest, mis võimaldab mõttejõul kontrollida kahejalgset robotit.

Meditsiinis on juba praegu saavutatud edu aju motoorkorteksisse elektroodide paigutamisel, millega on võimalik tehisjäset kontrollida. Järgnevad etapid on tänapäevases mõistes ulmelisemad.