„Laev ei tule tehasesse Zvjozdotška mitte oma käiguga, vaid puksiiri abil, läbides kilomeetritepikkuse tee Severomorski rajoonist ümber Koola poolsaare,“ selgitas allikas BNSi vahendusel.

„Erinevalt eelmise aasta detsembrist, kus Jekaterinburg saabus remondiks Rosljakovo tehasesse tuumarelvade ning täieliku torpeedode varuga, on seekord allveelaev relvitu,“ lisas ta.

Allika sõnul muudab remonttööde alustamise keerukaks tõik, et kaitseministeerium ei ole tehasega siiani lepingut allkirjastanud, ning pole teada, millal seda tehakse.

Allveelaeva viimine tehasesse remontimiseks ilma lepinguta on ettenähtud protseduuride ilmne rikkumine ning see teeb laevaremontijatele suurt muret,“ selgitas ta.

Allika sõnul algab allveelaeva remont koos moderniseerimisega käesoleva aasta lõpul, pärast seda, kui antakse põhjalik hinnang põlenguga tekitatud kahjule ning määratakse kogu eelseisvate tööde maht. Remont kestab eeldatavalt üle kahe aasta ning lõpeb 2014. aasta teises pooles.

„Orienteeruvalt tagastatakse laev mereväele 2014. aasta juuli ja septembri vahelisel ajal ning teenib vähemalt viis-kuus, aga võimalik, et ka kõik kümme aastat,“ osutas ta.

Allikas ütles põlengu põhjusi ja asjaolusid uurinud komisjoni andmetele viidates, et kahjutules hävis hüdroakustiline antenn ja selle voolundi, tõsiselt sai kannatada ka aluse kergkorpuse kummikate. Kahjusumma ületab miljardi rubla piiri.

Allikas kinnitas, et kui Jekaterinburg mullu Rosljakovo laevatehases viibis, et parandada kokkupõrkes puksiiriga saadud vigastust, oli alus täisrelvastuses – selle pardal oli 16 raketti Sineva koos tuumalõhkepeadega, torpeedod ja miinid. Seejuures olid laeva ninaosas, kus põleng puhkes, torpeedod laetud torpeedoaparaatidesse, ning kuumenesid tulekahju käigus 70 kraadini.

„Väikeste remonttööde tegemiseks ei võeta allveelaevadelt mitte kunagi relvastust maha, kaasa arvatud tuumaraketid. Nii oli see Nõukogude Liidu aegadel, nii on ka praegu.“

Rosljakovo laevaremonditehases viibinud allveelaeval Jekaterinburg tekkis põleng mullu 29. detsembril, kui süttisid puidust tellingud. Kahjutule tõttu sai vigastada 11 inimest.