„Kui vaadata varasemaid samasse viirusteperekonda kuuluvate SARSi ja MERSi puhangute vaibumist, siis on see võimalus täitsa olemas," teatas amet täna sotsiaalmeedias vastuseks inimese arvamusele, et „nii, nagu see viirus tuli, nii ta ka kaob".

Terviseameti viidatud SARS ehk Severe Acute Respiratory Syndrome ehk raskekujuline äge respiratoorne sündroom oli samuti koroonaviiruse ühe liigi (SARS-GoV) poolt põhjustatud haigus, mis hakkas inimeste seas levima aastal 2002.

Novembrist 2002 kuni juulini 2003 põhjustas Lõuna-Hiinast alanud SARSi haiguspuhang 8098 inimese nakatumise 17 riigis ning 774 inimese surma. Enamik juhtumeid oli Hiinas ja Hongkongis. 2017. aastal tegid Hiina teadlased kindlaks, et haiguse kandus inimestele üle Hiina Yunnani provintsi nahkhiirtelt ning selle vaheperemeheks oli tsiibet, kelle liha müüdi Hiina turgudel. SARSi juhtumeid pole maailmas pärast 2004. aastat tuvastatud.

Lähis-Ida respiratoorne sündroom (MERS) oli aga MERS-CoV koroonaviiruse poolt põhjustatud respiratoorne viirushaigus, mis tuvastati esmakordselt aprillis 2012 Saudi Araabias.Veebipõhise elektrooniline teavitussüsteemi ProMED-mail andmetel oli 2016. aasta 27. jaanuari seisuga Saudi Araabias 1288 laboratoorselt kinnitatud MERS-CoV haigusjuhtu, sh 551 surmaga ja 733 tervenemisega lõppenud. Hiljem pole viirusest midagi kuulda olnud.

Uus, käesoleva aasta veebruaris-märtsis Eestisse jõudnud koroonaviirus on siin tänaseks tuvastatud 3577 inimesel, neist otseselt viiruse põhjustatud haigusesse COVID-19 on surnud 17 inimest. Koroonahaigusesse surnud inimeste keskmine vanus on kõrgem, kui Eestis surevate inimeste keskmine vanus üldiselt.

Terviseamet soovitab inimestel praegusel ajal töötada kodus, loobuda välisreisidest ja vältida lähikontakte teiste inimestega. „Piirangud jäävad, kuni saabuvad vaktsiin ja ravim," lohutas amet täna elanikkonda sotsiaalmeedias.