Vahemälu

Brauseri vahemälus (ingl browser cache) säilivad pildid, skriptid ja muud infokillukesed su külastatud veebikohtadest. Kui mõnele hiljem naased, võtab brauser vastava info vahemälust, mitte ei pea kõike uuesti alla laadima. See muudab surfamise kiiremaks.

Näiteks külastad Delfi.ee’d ja saidi logo jääb vahemällu, et seda ei peaks järgmise külastuse ajal taas alla laadima – siis avaneb leht brauseris rutem.

Brauseri vahemälust on võimalik uurida, et millistel saitidel sa üldse käinud oled. See on aga probleem ainult siis, kui su arvutit või telefoni kasutavad mitu inimest ja sul on midagi varjata.

Muidugi võid vahemälu ka iga hetk tühjendada, aga see muudab edasise surfamise aeglasemaks ja tülikamaks, sest veebikohad hakkavad uuesti küsima infot, mida juba enne sisestasid (sisselogimised, üldised sätted jm).

Küpsised

Brauser lubab külastatud veebisaitidel luua küpsiseid (ingl cookies) ehk pisikesi teksti sisaldavaid faile, mis salvestavad infot su tegevuste ja eelistuste kohta – kas oled sisse loginud, milliseid sätteid saidil muutsid, milliseid lehti ja tooteid vaatasid jm.

Ükski sait teise saidi loodud küpsiseid ei näe, aga neid suudavad suusju koguda erinevad reklaami- ja jälgimisvõrgud, mis kogutud info abil raha teenivad.

Nagu brauseri vahemälu puhul, jätavad küpsised su surfamisest jälgi, mida võib iga hetk kustutada, aga siis pead uuesti hakkama kõikjale sisse logima jne. Samas võid valida, millised küpsised soovid kustutada ja millised mitte.

Ajalugu

Brauseri ajalugu (ingl history) sisaldab nimekirja külastatud veebikohtadest ja külastusaegadest. Kulub ära, kui tahad mingit hiljuti külastatud (aga vahepeal suletud) lehte uuesti vaadata – leiad selle kergesti brauseri ajaloost.

Mitmed brauserid avavad tühjal kodulehel ka kogumiku enim külastatud saitidest, kui tahad neid ilma järjehoidja abita kiiresti leida. Jällegi, võimalik kustutada, kui tahad oma tegevuse jälgi teiste eest varjata.

Vormi- ja otsinguajalugu

Muudab aadresside ja otsisõnade sisestamise kergemaks ja kiiremaks, sest pakub juba tippimise ajal võimalikke vasteid, mida kasutada.

Nagu eelnevates punktides: vormi- ja otsinguajalugu ei pea säilitama, aga see on ju mugav, kui pead vähem tippima, sest valik võimalikest sobivatest terminitest hüppab ise lahti.

Kokkuvõtteks

Enamik brauseri kogutavast infost jääb ainult seadmesse, millega seda brauserit kasutad, välja arvatud küpsised.

Kui aga kasutad võimalust andmeid pilveserverisse saata (andmete sünkroniseerimist), siis on need nähtavad muidugi igas seadmes, kus samasse brauserisse sisse logid.