Ootamatu kingituse tegijal endal pole maskide tootmisega mitte mingisugust pistmist ning kategooriliselt on ta eitanud igasuguste sidemete omamist Hiina valitsusega, kõige vähem selle julgeolekuteeteenistusega.

Kinkijaks on hoopis mobiilsidetehnoloogia ettevõtte Huawei, kellel muuseas taskus ka koostöölepingud nii Tartu ülikooli kui Tallinna tehnikaülikooliga. Nende sisuks on õigus mõjutada ülikoolide õppeprogramme ning pakkuda testimiseks oma tehnoloogiat, sisaldavad need ka tudengite kultuuri- ja õppereise Pekingisse ning Shenzheni ning praktikakohti ettevõttes:

Huawei annetas nüüd Tartu kliinikumile mittesteriilsed meditsiinilised klass 1 maskid, mis on meditsiinis laialdaselt nii hooldajate kui ka patsientide kaitseks kasutatavad ja mis peavad kinni 95% ohtlikest osakestest.

Huawei tellis Hiinast maskid, kindad ja kaitseprillid tegelikult juba märtsikuus, kui Eesti meditsiiniasutustes valitses kaitsevahendite kriitiline põud. Saadetis jõudis Eestisse juba ligi kuu aega tagasi, kuid tolliprotseduuride tõttu polnud seda võimalik meditsiinile kõige valusamal ajal üle anda. Praegu ootab veel tollist välja saatmist sama saadetisega toodud kogus kaitseprille.

Huawei poolt saadetud kaitsevahendid võtab vastu kliinikumi apteek, mis jagab need kasutamiseks.

"Kliinikumis võeti saabunud annetus siira tänuga vastu, kuna täiendav varu isikukaitsevahendeid aitavad hoida meie töötajate tervist, kes seisavad igapäevaselt silmitsi COVID-19 pandeemia ja selle leviku tõkestamisega," ütles Tartu Ülikooli kliinilise meditsiini instituudi juhataja Joel Starkopf.

Maske pakkus omavalitsustele ja ülikoolidele mõne aja eest ka Hiina saatkond Tallinnas, selle kohta saab lugeda siit.

Huawei loodab, et Eesti ei keela USA survel tema 5G-tehnoloogia kasutamist siinmail. Lisaks on ettevõte hädas sellega, et tema uutel telefonidel ei tohi sees olla USA tehnoloogiaettevõtte Google mobiilitarkvara ja äppe.