Forte kirjutas märtsi alguses, et kuulus tulnukaotsimise-programm SETI@home, milleks vabatahtlikud oma arvutijõudlust laenasid, saab 21 aastase tegutsemise järel läbi.

See pole aga kaugeltki ainus hajusarvutusprojekt*, millega iga arvuti- ja internetiühenduse kasutaja liituda saab, kui lihtsalt ühe rakenduse oma arvutisse (või arvutilaadsesse seadmesse) paigaldab ja selle n-ö taustal tööle jätab.

Samuti saab hakata "andmeid ragistama" mitmesuguste haiguste vastu võitlemiseks, kaasa arvatud uue koroonaviiruse vastu ravimi leidmiseks.

Nimetatud võimalusest on hiljuti haaranud üllatavalt suur hulk inimesi. Viimase kahe nädalaga on koroonaprojektiga liitunud ca 400 000 arvutit, mis tähendab 1200-protsendist kasutajaarvu kasvu.

Kõik need masinad pakuvad koroonavastaseks võitluseks 470 petaflopi jagu arvutusvõimsust, mis on rohkem kui seitsmel maailma kiireimal superarvutil kokku.

Arvestades, et hajusarvutusprojektid ei haara arvuti tööressurssidest suurt osa, näitab see, kui palju arvutusvõimsust maailmas suure osa ajast lihtsalt jõude seisab. Kõik need mitmiktuumadega kesk- ja graafikaprotsessorid, mida kasutajatel otseselt vaja polegi...

Muidugi kasutatakse sellises töös ka superarvuteid. Koroonavastase võitlusega tegeleb näiteks ka maailma hetkel võimsaim superarvuti Summit, mis asub USAs Oak Ridge'i riiklikus laboris.

Summit pakub muide kaks korda vähem arvutusjõudlust kui praegused Folding@home'i teel koroonaga võitlejad.

* Hajusarvutusprojekt tähendab teadus- või muud projekti, mille edukaks lõpuleviimiseks on vaja palju andmetöötlust. Aga seda ei paku näiteks superarvutid, vaid tavainimesed oma tavaarvutites või muudes sobivates seadmetes.

Mis täpselt toimub? Inimene paigaldab arvutisse klientrakenduse, paneb selle käima ega pea ise rohkem suurt midagi tegema. Rakendus suhtleb aeg-ajalt serveriga, küsib töötlemiseks andmeid ja saadab tulemused ära. See töötab taustal, n-ö madala prioriteediga ja ei takista põhitööd.