"Esmakordselt oleme me teaduslikult tõestanud, et Marss on seismiliselt aktiivne planeet," kommenteeris avastusi InSighti teadusvalla juht Bruce Barnerdt. Esimene marsivärin tuvastati planeedil ametlikult eelmise aasta aprillikuus.

Sellest ajast on registreeritud kokku üle 450 värina, millest valdav osa on oluliselt väiksema magnituudiga, kui Maal esinevad värinad. Samas on vähemalt kaks neist olnud nii võimsad, et teadlased on suutnud nende lähtekoha paika panna - selleks on Cerberus Fossae nime kandev seismiliselt aktiivne ala planeedi pinnal.

Teadlaste hinnangul on marsivärinate põhjuseks mitte ainult planeedi pidev jahtumine ja seetõttu kokku tõmbumine, vaid ka vähemalt osaline laamtektoonika. Nimelt on planeedil arvatavasti suured pinna osad, mis üksteise suhtes liiguvad. Samas on osa värinaid, mille puhul siiani isegi täpselt ei teata, kust need lähtuvad ja mis nende põhjuseks on.

Veel öeldi leidude kohta, et Marsi seismiline energia on umbes Maa ja Kuu vahepealne. Teadlased loodavad ka, et selle uurimine aitab neil täpsemalt mõista, milline on planeedi sisemus ja kuidas see nii praegu kui ka tulevikus muutub.

Nii mõndagi saadi tänu missiooni käigus kogutud andmetele teada ka Marsi ilma kohta. Näiteks teatakse nüüd, et see on küll Maa omale nii mõneski mõttes sarnane, kuid näiteks atmosfääri rõhk on seal oluliselt väiksem ning samuti esineb rohkem temperatuurikõikumisi. Viimast pannaksegi just õhukese atmosfääri süüks, mis võimaldab sellel kiiresti jahtuda ja kuumeneda.

Projekti kallal tegutsevad spetsialistid arvavad, et veel lähema kümne aasta jooksul saavad nad kogutud andmetest uusi teadmisi tuletada ning arvestades, et missioon peaks plaani kohaselt Marsil toimetama veel vähemalt ühe aasta, siis saavad ilmselt mitmed Marsiga seotud küsimused tõenäoliselt tänu InSightile tulevikus vastuse.

Kui aga veel silmas pidada ka seda, et nii mõnedki NASA missioonid töötavad kõvasti kauem kui esialgse plaani kohaselt paika pandud, siis on InSight ilmselt meile lähitulevikus Marsi kohta palju vastuseid tõotav programm.