Kujutage ette, et endisel kurjategijal, kes on kandnud vanglakaristust mõrvade eest ja pälvinud üldsuse tähelepanu oma toretseva elustiili ja kurjakuulutava sarmiga, on isiklik kanal YouTube’is, kus ta end palgamõrtsukana esitledes ning vaatajaid vägivaldsete lugudega kütkestades, ent ka minevikupattude eest andestust paludes on kujunenud täheks.

Colombialaste jaoks oli selline ebatõenäoline YouTube’i-sensatsioon tegelikkus, kuni John Jairo Velásquez, hüüdnimega Popeye, tänavu 6. veebruaril 57-aastaselt söögitoruvähki suri.

Velásquez oli Medellíni uimastikartelli endine „otsuste täideviija“, kes on hoobelnud 300 mõrva sooritamisega oma ülemuse, kurikuulsa Pablo Escobari käsul. Samuti on ta tunnistanud rohkem kui 3000 tapmise korraldamist.

Vanglas viibis Velásquez üsna kaua; ta veetis trellide taga eri kuritööde eest 23 aastat ja kolm kuud. Pärast vabanemist 2014. aastal hakkas ta enda kuvandit ümber kujundama, etendades iselaadset tõerääkijast jutlustajat hispaaniakeelsetes videoklippides, mida ta YouTube’i laadis.

Tema videoläkituste kandvaks sõnumiks oli andestamine, mistõttu pälvis mees uue hüüdnime — Popeye Arrepentido, s.t Kahetsev Popeye. Sama nime kandis tema YouTube’i-kanal, mis paistab olevat tänaseks küll videokeskkonnast eemaldatud. Veel veebruari keskel oli kanal alles.

„Ma ei ürita oma elulugu rahaks teha, vaid tahan rääkida lugusid asjadest, mis juhtusid,“ on ta öelnud. „Ma olen pikka aega kuulus olnud. Tahan oma arvamust väljendada, kuna olen aktivist. Ma olen Venezuela ja Kolumbia valitsuste vastu. Ma ei poolda Donald Trumpi, kuna ta vihkab latiinosid. Tahan vaid, et mu sõnumit kuuldaks.“

Velásqueze vaatajaskonna huvi tema videote vastu on suur; need on kanali rohkem kui miljonilt jälgijalt pälvinud üle 96,8 miljoni vaatamise. Kommentaarides väljendatakse sageli kiitust ja imetlust.

Endise palgamõrtsuka tähelend ei rõõmusta siiski kõiki; kõige vähem teeb see heameelt kartelli julmutsemise ohvrite lähedastele.

Gonzálo Rojas on öelnud, et endine mõrtsukas pole väljendanud siirast kahetsust ja tegeleb perversse, kuritegeliku kuulsuse rahaks tegemisega. Rojase isa oli üks kartelli ohvritest — mees, kes suri 1989. aastal Kolumbias Bogotá linna kohal lennukis, kuhu paigutatud pomm tappis plahvatades 107 inimest.

Velásquez on aga väitnud, et pärast tingimisi vabanemist 2014. aastal tunneb ta end uuestisündinuna. „Ma tegin selle kanali eesmärgiga rääkida igapäevaselt oma taasühiskonnastumisprotsessist ja sellest, kuidas ma tunnen tõelist kahetsust,“ kirjutas ta.

„Palgamõrtsukas olla ei ole normaalne. Ma olen taasühiskonnastatud. Kui muutsin oma mõtteviisi, muutsin ka seda, kes ma olen,“ lisas ta.

Kas endine mõrtsukas kartis kättemaksu kunagiste süütegude eest? 2014. aastal avaldatud intervjuus kinnitas Velásquez, kellel on Ühendriikides naine ja poeg, et saab enda kaitsmisega ise hakkama.

Velásquez 2015. aastal Pablo Escobari hauaplatsil. (Foto: AFP)

Samuti pole ta kunagi rääkinud halba Escobarist. „Minu jaoks oli Escobar terrorist, uimastikaupmees, inimröövija — aga ta oli ka mu sõber; ta oli minu vastu alati lahke ja lugupidav. Ta oli selline inimene, et kui ta sulle silma vaatas, siis sa tegid, mis ta käskis.

Kõik teavad, mis inimene ta oli, aga minu vastu oli ta hea. Ma armastasin Pablot. Ta ei jäänud mulle palgamõrvade eest kunagi raha võlgu.“

Väidetavast ümberkasvamisest hoolimata ei surnud Velásquez vaba mehena. 2018. aastal pidi ta vanglasse naasma väljapressimissüüdistuse tõttu, milles ta hiljem süüdi mõisteti.

Ta suri Columbia pealinnas Bogotás riiklikus vähiravi-instituudis, kus ta sai alates möödunud detsembrist maovähi-vastast ravi.