Huawei jaoks oli Hiina-USA nn kaubandussõja tõttu nutiseadmetes Google'i äppidest ja veebiteenustest ilmajäämine kahtlemata suur hoop. See võis koguni maksta neile võimaluse Samsungit seljatades 2019. a juhtivaks telefonitootjaks kujuneda.

Hiina tehnoloogiahiiul ei jäänud siis muud üle, kui hakata oma nutiseadmete jaoks asendusäppe ja -äpipoodi rajama, sest ka e-pood Google Play Store on ju nüüd paraku haardeulatusest väljas.

Ilmselt on uue nuti-ökosüsteemi loomine kujunenud edukaks, sest eile õhtul hakkas veebis korraga ruttu levima uudis, et Huawei ei soovigi enam Google'i kraami oma nutiseadmetesse, isegi kui USA peaks kaubanduskeelu tühistama.

Miks? Sest koostööd uuesti proovida oleks liiga riskantne. President Donald Trump võib millal iganes millega iganes üllatada, näiteks uue keeluga.

Varsti peale seda, kui uudis ka Fortes ilmunud oli, võttis ühendust Balti meediale Huawei infot vahendav PR-inimene Justė Karpavičiūtė, kes kinnitas, et algselt läks liikvele valeuudis, mida kõik õhinal kajastama hakkasid. Huawei on endiselt Google'i äppidest huvitatud.

Nende ridade tippimise hetkel (kell 11.05 Eesti aja järgi) on veebis levinud valdavalt siiski loo algne variant, kus Huawei ei taha enam Google'i teenuseid.

ekraanitõmmis

Google'i teenused nutiseadmetes on üks asi, aga Huawei ei saaks USAst nagunii mööda vaadata. Selle suurriigi kui tulevase 5G turu kaotamine oleks suuremgi hoop kui Google'i kraamist ilmajäämine. Huawei on ju maailma suurim võrguseadmete tootja.

Võimaliku uue ökosüsteemi kohta... Huaweil kindlasti jagub raha, et uut algust piisavalt kaua ärilises mõttes pinnal hoida, kui selleks vajadus kestma jääb ja Google'i-teema soodsalt ei lahene.

Androidist lahkulöömine ei õnnestunud samas isegi Samsungil, kes oli tollal ja on praegugi maailma suurim telefonitootja. Kas sa üldse mäletad, et onu Sam sellist asja üritas? Huawei esindajatel oleks targem mäletada.