Haiguspuhangu kese tundub asuvat riigi idaosas asuvas Wuhani linnas ning mitmed juhtumid on seotud turuga, kus müüakse liha ja mereande. Sealt on haigus levinud ka teistesse linnadesse, näiteks on praeguseks juhtumitest teada antud Hongkongis.

Haiguse käik on sarnane kopsupõletikule - inimestel tekib palavik, hingamisraskused ja kopsukahjustused. Viimase seisuga kedagi veel haiguse tõttu surnud ei ole, kuid vähemalt seitse inimest on haiglas kriitilises seisus. Lisakontrolli on viidud ka üle saja inimese, kes haigestunutega lähikontaktis olid.

Hiina võimud on juhtumitele küll aktiivselt reageerinud, kuid samaaegselt tegelenud ka haigusjuhtude kinnimätsimisega. Esialgu kardeti, et tegemist on SARSiga - ägeda respiratoorse sündroomiga -viirushaigusega, mis laastas Hiinat 2000ndate aastate alguses ning nõudis üleilmselt kokku üle 800 inimelu ning seetõttu levis sotsiaalmeedias teemaviide #WuhanSARS, mille levikut valitsus piiras.

Praeguseks on kinnitatud, et SARS-iga tegu sel korral ei ole. Samas ei vasta see küsimusele millega siis tegu on. Välistatud on MERS ehk Lähis-Ida respiratoorne sündroom, linnugripp ja adenoviirused. Kõik muud variandid on aga siiani laual ning mõned tervisespetsialistid on praeguseks ka öelnud, et tegemist on täiesti uue haigusega, mida siiani ei tunta.

"Ma rõhutan, et tegu on uue haigusega. Keegi maailmas pole seda siiani põdenud," ütles The New York Timesile Hong Kongi ülikooli terviseteadlane Leo Poon. Valitsuse spetsialistid ütlesid ka, et ükski tervisetöötaja haigusega nakatunud ei ole. See viitab, et suure tõenäosusega ei ole seega tegemist haigusega, mis lihtsalt inimeselt inimesele nakkaks.

Hiina reisijatel tasub siiski ettevaatlik olla, ka näiteks Hong Kongi, Singapuri ja Taiwani lennujaamad on kehtestanud lisaturvakontrollid. Sealhulgas kontrollitakse inimeste kehatemperatuure nii lennu- kui ka rongijaamades. Kui reisimine siiski hädavajalik on, soovitatakse liha- ja mereanniturgudest eemale hoida seni, kuni selgub, mis haigusega on tegu.