Hinnavaatlus.ee andmetel neil siiski suurt hinnavahet polegi. Eesti edasimüüjatelt saab Xperia 1 praegu alates 799 euro eest, Xperia 5 aga alates 699 euro eest (mõlemad 128 GB failiruumiga).

Et Forte pole juhtunud aga tänavuse aasta jooksul ühtegi Sony Xperia nutitelefoni arvustama, siis võtsime Xperia 5 siiski kiirkorras ette.

Disain / välimus

Telefoni välimus jätab soovida. Selles ei ole otseselt midagi erilist ega silmatorkavat, välja arvatud ekraani 21 : 9 kuvasuhe.

Välimus on veidi iganenud. Seda vaadates ei ole tingimata aru saada, et tegemist on telefoniga, mis on välja tulnud aastal 2019.

Võrreldes näiteks Samsungi uusima lipulaevaga Galaxy Note 10+, millel ääred ja notch (kaamerakühm ekraanil) praktiliselt puuduvad, on võimatu mitte märgata, et Xperia 5 disain on iganenud ning vajab hädasti uuenduskuuri, eristumaks nähtavalt oma eelkäijatest isegi selle kümnendi algusest, nagu Xperia Z1.

Ekraan

Kui oli tarvis telefoni kasutada päikese käes, siis seda mugavalt teha ei saanud, kuna ekraani eredus ei olnud piisavalt tugev.

Ekraani kuvasuhe 21 : 9 eristab Xperia 5 (ja kevadmudelit 1) enamikest teistest telefonidest, kuid mina isiklikult eelistaksin tavalisemat varianti, sest isegi minu pikkade näppudega oli raske ekraani ülemisest osast midagi kätte saada.

Kuvasuhe toob ka kindlasti eeliseid, näiteks filmide vaatamisel. Kui film on sarnase kuvasuhtega, siis mahub ta ekraanile peaaegu ideaalselt. Jah, peaaegu kõiki filme pakutakse widescreen-formaadis ehk sarnase kuvasuhtega.

Kaamera

Testi jaoks pilte tehes sai ilmsiks, et kaamerakvaliteet ei ole sellise hinnaga telefoni puhul aktsepteeritav. Kõrval kasutatud Samsung Galaxy A50, mis maksis ilmudes ainult umbes 300 eurot ehk üle kahe korra vähem, sai pildistamisega paremini hakkama.

Tõsi, kui valgust oli piisavalt, siis pildid tulid võrdsed, aga hämaramas jäi Sony kindlalt alla.

Kokkuvõteks, pildikvaliteet oli väga okei heas valguses, aga seda on peaaegu iga nutitelefoni kaamera. Kui valgust napib, tekivad paremate ja halvemate kaamerate vahel selgemad erinevused.

Tootja foto

Veel tähelepanekuid

* Meeldis sõrmejäljelugeja paigutus – lugeja asub telefoni paremas ääres. Selline paigutus on väga mugav ja ma ei mõista, miks teised tootjad sama rada ei kõnni.

* Telefonil on eraldi nupp, mida vajutades avaneb kaamera ja siis saab nuppu vajutades ka pilti teha. See teeb pildistamise väga mugavaks ning jätab mulje, nagu pildistaksid fotokaga.

Kokkuvõtteks

Xperia 5 üldise võimsuse üle ei saa kurta, aga sellise hinnaga või isegi soodsamalt leiab ka paremaid telefone. Kui lisada veel vähem kui sada eurot, siis saab juba iPhone 11 (hinnavaatlus.ee andmetel on odavaim variant ehk 64 GB failiruumiga mudel Eesti edasimüüjatelt hetkel alates 778 eurost).