Esimene vene kompaktmaastur, algusest peale peaaegu ühesugusena püsinud VAZ-2121 Niva pidi oma nimest loobuma Chevrolet’ kasuks: linnamaasturiks klassifitseeruvat Šnivat on toodetud 17 aastat. Niva uueks nimeks sai aga väheütlev Lada 4×4 ning selle importversioonid Lada 4×4 Urban ja maastikusuutlikum Bronto.

Mõni aeg tagasi otsustas GM tootmise Venemaal lõpetada ning müüs oma osaluse “Šnivas” AvtoVAZile. Auto kontserni mudelivalikust siiski ära ei kao, praegu käib töö selle nimel, et Šniva uus põlvkond tootmisse saada.

Auto nimi vahetub, aga pole teada, kas see saab olema Lada Midagi või siiski Niva. Šniva värske generatsioon on tegelikult juba mitu head aastat tootmist oodanud: esmakordselt esitleti prototüüpi 2014. aastal Moskvas.

AvtoVAZ on pakkunud variandi, “õige” Niva, praegune 4×4 nimetada “Niva Klassikuks”, mis on rahvasuus selle auto nimi olnud kõik selle aja, mil ametlikult ei tohtinud Niva nime kasutada.

Kõvasti uuenenud, aga siiski klassik

Kui uue Šniva puhul on vaieldud, kas tegu on päris uue mudeliga või juba 20 aastat olemas olnud džiibi kerge uuenduskuuriga, siis klassiku puhul on selgus majas: sisu ja mootorid on uued ning õige natuke on ka välimust kõbitud. Tegu on “apgreiditud” klassikalise Nivaga, mille tootmisega just algust tehti.

Armatuurlaud on täiesti uus, uued on ka 2 12-voldist pistikut, tassihoidjad keskkonsoolis ja senisest suurem kindalaegas. Ka arhailised lülitid ja pöördnupud on asendatud uutega.

Esiistmed on uue kujuga ning nende seadistamine loogilisem, tagaistmetel on peatoed. Sõitjateruumi polstrid ja plastikud on kvaliteetsemad ning heliisolatsioon oluliselt parem. Interjööri valguslahendusedki on uued.

Kapoti all urisevad jõuallikad, mille üksikasju esialgu siiski ei avaldata, on säästlikumad ja tekitavad vähem müra. Ka kerepaneele on täiustatud, rääkimata üleüldisest koostekvaliteedist, millele edaspidi rohkem rõhku pööratakse.

Moderniseeritud Lada 4×4 hinnad algavad umbes 7000 eurost kolmeukselise lihtsas varustuses mudeli eest ja vastavalt lisadele ja uste arvule võib see kerkida ka 12 000 euroni.

VAZ-2123 ehk “uus Niva”

VAZ-2123 moodsama maasturi prototüüpi esitleti juba 1998. aastal kui uut Nivat. Paraku ei leidnud AvtoVAZ toona tootmiseks vajalikke rahalisi vahendeid.

General Motors ja Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupank olid aga nõus tootmisse investeerima ning 2001. aastal loodigi ühisettevõte ja sama aasta oktoobris alustati tehase ehitamist. Esimesed “uued Nivad” veeresid liinilt 2002. aasta septembris.

GM-AvtoVAZ saavutasid tootmise haripunkti 2012. aastal, mil toodeti 63 000 Chevrolet Nivat. Kuna turg täitus kiiresti maasturitaoliste märksa moodsamate sõiduautodega, langes toodang oluliselt: mullu valmistati üksnes 32 000 Šnivat.

Togliatti tehase ehitamisega koos andsid venelased GM-le ka Niva nime kasutamise õiguse ja see on põhjus, et “õige” auto nimetati ümber Lada 4×4-ks.

17 aastat hiljem ollakse alguspunktis tagasi: ameeriklased loovutasid oma osaluse ning uue Šniva tootmisesse jõudmise tähtaeg on hägune. Aga üks on kindel: kui see tuleb, siis kannab see ninal Lada märki.

AvtoVAZi pressiteadetest võib välja lugeda, et 2014. aastal esitletud Šniva prototüüp visatakse võib-olla üldse prügiasti kui ajast ja arust ning selle asemel hakatakse uue generatsiooni tarvis arendama edasi Lada 4×4 Vision ideemaasturit. Eks aeg näitab.