"Rasva kaotamise võime kahaneb vanusega. Vahet pole, kas inimene on sale või täidlane, rasv kaob kehalt üha aeglasemalt ja aeglasemalt," ütles Huddinge Karolinska Instituudi meditsiiniosakonna professor Peter Arner.

Teadlased uurisid rasva vanust 54 inimese kehas. Ehk siis täpsemalt uuriti seda, kui kaua on rasv kehas püsinud. Vaadeldes samu inimesi pikema aja vältel võisid nad näha, kas rasva vanu suureneb või kahaneb. Rasv, mis oli püsinud kehas lühemat aega, kadus kiiremini, sest keha põletas selle ruttu ära. Vana rasv aga seevastu püsis ja ei kippunud kaduma.

Uuringu kohaselt hakkab rasvade põletamine aeglustuma juba 20. eluaastates. Aga miks? Peter Arner ütles, et on võimalik, et see on keha omadus, mis pärineb ajast, mil toidust oli puudus. Vanemad inimesed võisid teistest pereliikmetest vähem toitu saada, sest rohkem pidi jaguma seda tööealistele pereliikmetele.

Teadlased loodavad, et uuringu tulemusi saab kasutada näiteks maovähendusoperatsiooni läbinud inimeste seas, et nad saaksid paremini oma kehakaalu säilitada.

Me teame, et inimese rasva vanus on seotud kehalise aktiivsusega ja kehaline aktiivsus koos rasvumisoperatsioonidega võiks olla üks võimalus parema kehakaalu säilitamiseks.

Vanemad inimesed, kes soovivad vältida kaalutõusu, peavad vähendama ka toidu koguseid.
"Kaalu hoidmiseks ei pea toitumises suuri muudatusi tegema, piisab näiteks õhtuste suupistete vältimisest," ütles Arner.

Uuring viidi läbi koos Prantsusmaa Lyoni Ülikooli teadlastega ja see on avaldatud teadusajakirjas Nature Medicine.