Rootsi Gävle Ülikooli teadlased on koostöös Amsterdami Üikooli Akadeemilise Meditsiinikeskusega uurinud kontoritöötajate istumisharjumusi. Andmete kogumiseks kasutati n-ö enesevaatlust ehk siis inimesed pidid ise hindama, kui palju nad tööpäeva jooksul istuvad.

Saadud tulemusi võrreldi elektrooniliste andurite abil kogutud andmetega, mille tulemuseks jõudsid teadlased arusaamani, et tõe väljaselgitamiseks enesevaatlus ei sobi, sest tulemused ei vasta tegelikkusele.

“Kui keegi ütleb mulle, et ta istub tööajast vaid 25 protsenti, siis tegelikult istub ta 50 protsenti ja kui keegi väidab, et istub 90 protsenti, siis tegelikult istub ta keskmiselt 70 protsenti,” ütles Gävle Ülikooli professor Svend Erik Mathiassen.

Kontoritöötajad veedavad keskmiselt kolmveerand oma tööpäevast istudes ning istuv töö on seotud paljude haigustega, näiteks diabeedi ja ülekaaluga, samuti on suurem oht ka südame-veresoonkonna haigusteks. Seetõttu on väga oluline teada, kui palju kontoritöötajad reaalselt end tööpäeva jooksul liigutavad.

Võimalusi kontoris liikumiseks ja harjutuste tegemiseks on mitmeid. Alati ei pea tegema tööd istudes. Koosolekuid saab ideaalselt pidada ka kõndides. Vahelduseks ja parema tervise nimel võib ka töölauda või kontorit koristada.