Inimeste toitumisharjumused on viimaste aastatega tõeliselt muutunud. Ühest küljest on liha söömine 1960ndatest kahekordistunud, samaaegselt on aga globaliseerumine ja üleilmsete turgude avanemine kaasa toonud olukorra, kus tegelikult läheb 40 protsenti poodidesse liikuvast toidukaubast teel raisku.

Liha puhul on üks oluline probleem ka see, et selle tootmiseks vajalike loomade kasvatamine on võimalik ainult teatud kohtades. Karjamaad igale poole teha pole võimalik ning nii ongi paratamatus, et lihakraami transpordil osa sellest roiskub. Samas on olemas hea alternatiiv, mida saaks kasvatada kõikjal.

Rahvusvahelises putukate füsioloogia ja ökoloogia uurimise keskuses töötav Segenet Kelemu on arvamusel, et lahenduseks saavad putukad. "Putukates on lihast isegi kõrgema kvaliteediga valku ja seda on ka rohkem kui näiteks kalas," selgitab Kelemu. Kuid boonused ei lõppe seal - näiteks on putukates oluliselt rohkem kõiksugu kasulikke mineraale, üheks tähelepanuväärsemaks on tsink, mis just taimetoitlaste seisukohast tihti üks defitsiitsemaid on.

Kelemu sõnul on eriti edukalt söödavad kõiksugu erinevad tirtsud. Enim süüakse ja on ka uuritud näiteks kõrbetirtsu (Schistocerca gregaria), kuid süüa saab ka ritsikalisi, näiteks Tettigoniidae perekonda kuuluvaid isendeid. Samuti on üpris täpselt kaardistatud putukaliigid, keda saaks kasutada näiteks loomasöödaks.

Kuid putukaid ei pea tarvitama ainult söögiks, nad aitaks hästi kaasa ka teiste keskkonnaprobleemide leevendamisele. Mõlemast varemmainitud liigist saab edukalt toota näiteks erinevaid õlisid - nii toiduõli kui ka omega-3 rasvhappeid sisaldavad toidulisandit. Samuti saaks putukate abiga kosmeetikatooteid loodussõbralikumaks muuta, vahetades seal sisalduvad keemilised osad välja putukatest toodetu vastu.

Kuigi putukate söömisel ja ka mujal kasutamisel on palju erinevaid plusspooli, on Kelemu sõnul teel aga jätkuvalt üks takistus ning selleks on inimesed. "Me peame sellest öäk-faktorist üle saama," selgitab ta ning ütleb, et kohane oleks siin õppust võtta kultuuridest, kus putukaid juba hetkel meelsasti toiduks tarvitatakse ning isegi delikatessiks peetakse. Nende söömine on populaarne näiteks erinevates Aasia riikides nagu Tais ja Hiinas kuid ka Aafrikas.