Septembri lõpus teatas Norra digiminister Nikolai Astrup, et riik ei plaani oma sidevõrkudes Huawei seadmeid mingil viisil tõrjuda ega nende kasutamist takistada. Eile avaldatud Saksamaa 5G võrkude ehitamise suunised jätavad ka seal operaatoridele vabaduse valida kasutamiseks ka Huawei 5G seadmed. "Me ei keela ennetavalt ühtegi osapoolt ega ettevõtet," ütles Saksa valitsuse esindaja Steffen Seibert Reutersile.

Ameerika Ühendriigid loomulikult sellise otsusega tõenäoliselt rahul ei ole, arvestades, et riigi esindajad on kutsunud liitlasi üles Hiina tehnoloogiafirma seadmeid vältima, viidates, et nendes on tagauksed, mille abiga Hiina võimud pahaaimamatute tarbijate infole ligi pääsevad. Nii Hiina võimud kui ka Huawei on pidanud väiteid pidevalt ümber lükkama, vaatamata sellele, et mingeid otseseid tõendeid USA võimud üldsusele presenteerinud ei ole.

Kuigi The Times on avalikuks toonud CIA dokumendid, mis väidavad, et Huawei oht peitub selles, et ettevõttel on sidemeid Hiina sõjaväega, ei ole mingeid sellekohaseid lisatõendeid poole aasta jooksul avalikkusele presenteeritud. Sakslased ütlesidki toona, et ilma konkreetsemate süüdistusteta ning põhjendusteta nad Huaweiga koostööd pooleli ei jäta ning kuna neid pole tulnud, otsustatigi nüüd koostööga edasi minna.

Huawei kutsub ka eestlasi testima

Huawei esindajate sõnul ei tohiks küberturvalisus olla poliitiline võitlus ning kutsub Eesti ettevõtteid võrguseadmeid testima Brüsseli küberturvalisuse keskuses. Huawei Balti regiooni juht Ricky Chen lausus, et Eesti riik võiks võtta eeskuju Norra riigist, kus antakse võrdne võimalus kõigile tarnijatele ning võrguoperaatorid on ise vabad valima, kellelt seadmeid seotatakse.

"Oleme ka Eestis valmis pakkuma võrgutehnikat, mis vastab kõigile turvalisusnõuetele. Võimaldame kõigile oma võrguseadmeid ja lähtekoode testida ning turvameetmete tõhususes veenduda meie Brüsseli küberturvalisuse keskuses. Ka Eesti ametnikud ja võrguoperaatorid on väga oodatud neid teste läbi viima," ütles Chen. Ta lisas, et oluline on mõista, et küberturvalisust saavad tagada ainult tehnilised vahendid ja kaitsemeetmed, mitte poliitiline võitlus.

Brüsseli küberturvalisuse keskus on loodud võrguteenuse pakkujatele ja riiklikele kontrolliasutustele Huawei tehnoloogiate küberturvalisuse testimiseks ja toimimispõhimõtete kontrollimiseks, seda nii riistvara kui lähtekoodide lõikes. Seni on tegu ainsa telekommunikatsiooni seadmeid tootva ettevõtte testimiskeskusega maailmas, kus on võimalik kontrollida Huawei seadmete toimimist ja sideprotokollide lähtekoode, ükski teine tootja sellist võimalust Huaweile teadaolevalt ei paku.

Mis meil saab?

Kuigi Eestis on 5G võrkude ehitamine küll toppama jäänud, kütab Huawei turvalisuse teema palju kirgi ka meil. Ilmselt on viimase aja kõige tähelepanuväärsem näide sellest vallast minister Kert Kingo telefoniskandaal. Nimelt ei soovita Riigi Infosüsteemide Amet (RIA) riigiteenistujatel Huawei seadmeid kasutada.

Riiklikul tasemel on Huawei seadmed mitmetes riikides ära keelatud, teiste seas on riigiteenistujatel Hiina ettevõtte seadmed keelanud USA, Austraalia, Uus-Meremaa ja Jaapan. "Eesti saab toetuda üksnes partnerriikide hinnangutele, sest meil endil ei ole sertifitseerimisskeemi selliste toodete turule lubamiseks või keelamiseks," ütles Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) peadirektori asetäitja Uku Särekanno Fortele selle aasta aprillikuus.

Ka Kingo telefon vahetati kogu saaga valguses välja ning praeguseks kasutab minister Huawei asemel hoopis iPhone'i telefoni. Huawei on aga ka selle skandaali valguses taas viidanud tõendite puudumisele ning alusetutele süüdistustele. "Ilma kasutaja nõusolekuta ei kogu ega jaga me isiklikke andmeid kolmandate osapooltega ning proovime pakkuda oma tarbijatele parimat privaatsuskaitset. Samas on Huawei alati valmis kaitsma oma õigusi ja huve olukorras, kus mõni osapool levitab alusetuid kuulujutte ja pahatahtlikku laimu," ütles Huawei esindaja Hong Yang skandaali valguses Ärilehele.

Mis puudutab võrguseadmeid, siis selles osas on riigiasutused alles oma konkreetset seisukohta välja kujundamas. Huawei Balti juhi Ricky Cheni sõnul ei ole ettevõttele teadaolevalt hetkel riigiasutustel plaanis kuidagi Huawei võrguseadmete kasutuselevõttu takistada. Riigiametid on lubanud 5G võrkude arendamist puudutavad täpsemad suunised avaldada veel sel sügisel.