Kuigi tsüanobakterite eluprotsesside tagajärjel tekkiv lubiaine - stromatoliit - leiti juba 1980ndatel, suutsid teadlased alles praegu tõestada, et tegemist on tõepoolest mikroobidega seotud. "Suutsime maailmale tõestada, et leitud stromatoliit on tõepoolest Maal tekkinud elu üks esimestest märkidest," ütles teadlaste rühma juhtinud Raphael Baumgartner.

Uurimiseks võeti proovid stromatoliidi keskelt, kuna aine välimist kihti mõjutab ka seda ümbritsev keskkond. Võetud proovi uuriti nii elektronmikroskoobi ja spektroskoobi ehk lainepikkuste vaatlemiseks kasutatava aparaadiga, lisaks viidi läbi isotoobianalüüs. Baumgartneri sõnul leiti stromatoliidist püriidi ehk kassikulla jälgi, mis sisaldas väga hästi säilinud orgaanilist ainet.

Teadlaste sõnul viitab stromatoliidist leitud orgaanika ka sellele, kus võiks näiteks Marsil elu otsida. "Ühest küljest võimaldab elu tekkimise uurimine meil paremini mõista oma eellasi, kuid samal ajal saame seeläbi ennustada ka, kust elu teistel planeetidel otsida võiks," ütles Baumgartner.

Värskelt stromatoliidist leitu vastu on juba huvi tundnud nii NASA kui ka Euroopa Kosmoseagentuuri teadlased. Mõlemal kosmoseagentuuril on plaanis 2020ndate aastate vältel põhjalikult Marsi ning selle pinda uurida, sealhulgas sealt ka elu otsida. Stromatoliidist leitud orgaanika aitabki paremini mõista, kust seda teha tasuks.