Teenusepakkujate sõnul ei olnud neil enamasti aimu, mis helifailid need olid ja kust need pärinesid, mida nad tekstiks ümber kirjutasid. Samuti tõdeti, et päris tihti oli tarvis ümber kirjutada ropu või väga isikliku sisuga vestlusi.

Facebooki esindaja tunnistas, et ettevõte on tõepoolest sellist teenust sisse ostnud, kuid ütles, et selline transkribeerimine lõpetati umbes nädal aega tagasi. Samal ajal tulid välja sarnased probleemid Apple'i ja Google'iga, kes samuti kasutajate salvestisi inimeste abiga üle kuulasid. Sündmus tekitas inimestes ja meedias palju negatiivset vastukaja ning nii otsustas ka Facebook igaks juhuks programmi lõpetada.

Facebook tunnistab süüd.. mingil määral

Ettevõtte kõneisiku sõnul olid kõik Facebooki kasutajad, keda juhtum puudutas oma salvestiste transkribeerimiseks loa andnud. Küll aga ei teavitatud neid kuidagiviisi, et nende vestlusi kuulab üle päris inimene ning suure tõenäosusega eeldasid nad, et selle taga on mõni tehissüsteem.

Põhimõtteliselt ei ole see ka päris vale. Valdava osa tööst tegi tõepoolest automaatsüsteem ning inimesed pidid vestlused lihtsalt üle kuulama ning tehissüsteemi tööd kontrollima. Facebook rõhutab veel, et kõik üle kuulatud vestlused olid anonüümsed.

Bloomberg toob välja, et ettevõte ei ole kusagil oma kasutustingimustes märkinud, et nende poolt salvestatud heliklippe võiksid kuulata kolmandad osapooled. On küll mainitud, et ettevõte kogub sisu ja infot, mida kasutajad omavahel vahetavad, kuid pole täpsustatud, mida selle all silmas peetakse.

Samal ajal on tingimustes välja toodud, et kasutatakse ka välist tööjõudu, et analüüsida, kuidas Facebooki tooteid kasutatakse, kuid taas - juttu sellest, et keegi võib kasutajate kõnesid pealt kuulata, ei ole.

Kuna Facebooki peakontor Euroopas asub Iirimaal, on kohalik andmekaitseinspektsioon juba öelnud, et võtab teema tõsiselt vaatluse alla ning kaitseb seejuures ka teiste EL-is asuvate ettevõtte klientide huve. Sarnased juurdlused on Iirimaa inspektsioonil käimas ka Microsofti, Apple'i ja Google'i tegevuse üle.