Nutivallas tähendab noortetelefon vähemalt ideaalis, et vähemalt 550 eurot maksvate mudelite väärilist jõudlust ja pildikvaliteeti loota ei maksa, küll aga head välimust, suurt ekraani, mõistlikku kiirust ja "sotsiaalmeediakõlbulikku" pildistamiskvaliteeti. (Viimane rahuldab neid, kel pole tippmudelit kunagi olnud.)

See kõik iseloomustab tõepoolest ka P smart Z-d, nagu järgneva võrdlustabeli ja ka üldse esmatutvuse põhjal kinnitada julgen.

ekraanitõmmis

Tabelist nähtub, et P smart Z "puudujäägid" ülejäänud kolme kõrval on igati ootuspärased:

* väiksem jõudlus (eriti mis puudutab kaameraid ja "ainult" 4 GB töömälu),

* aku (seadet ei saa saa juhtmeta või kiirlaadida, või akupangana kasutada)

* sõrmejäljelugeja peitub mitte ekraanis, vaid asub tagaküljel

* veele või tolmule vastupidavuse reitingut pole

Päriskasutuses on enamik neist pigem teoreetilised miinused, kõige rohkem võib häirida ehk kiirlaadimise puudumine – kuigi isiklikult jääksin veel näotuvastust igatsema.

Pakun, et "ainult" 4 GB töömälu ei pruugi üldse töökiirusele häirivalt mõjuda, ehkki iga tehnoloogia-ajakirjanik selle peale põlglikult õlgu väristaks.

P smart Z omab teiste ees ka eeliseid:

* neljast võrreldavast mudelist suurim ekraan

* P30 järel mahukaim aku

* uhke välimus 2-3 korda odavamalt kui P30 või P30 Pro puhul. Päris lahe on vaadata esikaamerat vaikse surina saatel periskoobina seadme korpusest välja kerkimas!

* 3,5 mm kõrvaklapipesa, mida Pro ei paku

(NB! Võrdlustabelid on hinnad saidi hinnavaatlus.ee põhjal. Huawei soovituslik hind P smart Z-le on 50 euro võrra kõrgem ehk 270 eurot, millest alates pakuvad seda Eesti mobiilioperaatorid. Soovitan võtta operaatorilt, sest nood on seadme toimivust võrgus ka testinud. Suvaline vahendaja pigem seda ei tee.)

Siit on juba kerge ise otsustada, kas hind kompenseerib tipumate mudelitega võrreldes miinused. Minu meelest küll. Seda enam, et Android 10 saabumine ja Google’i teenuste püsimajäämine pole ühegi siinse mudeli puhul garanteeritud. Halvimal juhul.

Foto: tootja

Mida see viimane lause tähendas?

Telefonist – või ükspuha millest – kirjutades oleks mõistlik keskenduda ikka sellele, mida see pakub, mitte sellele, mida veel näha tahaks.

Huawei puhul ei saa paraku üle ega ümber meedias viimasel ajal laialt kajastatud loost, et USA ja Hiina nn kaubandussõja tagajärjel ähvardab selle firma nutiseadmeid halvimal juhul võimalus Google’i äppidest ja teenustest ilma jääda.

Ilma nendeta ei kujuta paraku suur osa nutihuvilistest aga Androidi seadet ettegi. Keegi ei taha eriti ka muu opsüsteemiga nutiseadet, kui see just iPhone pole, mis Huaweid muidugi kuidagi ei aita...

Milliseks tulevik kujuneb, ei saa veel ennustada, selleks on mängus veel liialt muutujaid ja lahtiseid otsi. Küll aga teeb see seadme soovitamise raskeks.

Paraku on tüüpilisel noorel raha vähe ja Eestis müüdavate nutitelefonide keskmine hind nagunii 270 eurost mitte just tohutult kõrgem. Seega tasub eeldada, et enamik ostaks P Smart Z ikka pikemaks kasutamiseks. Mistõttu jääb õhku mure selle tulevikukindluse pärast.

Foto: tootja

Kokkuvõtteks

Selles olukorras on mõistlik soovitada pigem otseseid konkurent-telefone, mida kaubandussõda ei ähvarda, eesotsas Samsungi hiljutise Galaxy A50-ga. Või ka Xiaomi Mi 9 SE, kuigi see on samuti Hiina firma telefon ehk siis teoreetiliselt sõltuv USA-Hiina olukorra mittehullenemisest.

Kokkuvõttes arvan, et Huawei tegi P smart Z väljastades siiski õige sammu. Kooliaeg pole enam kaugel ja mõni ostab selle oma lapsele ehk uueks telefoniks, kui vähemalt 550eurostele koorekihi-mudelitele hammas peale ei hakka.

Peagi on ilmselt oodata ka suure Androidi-uuenduse saabumist, seega on Android 9 põhise seadme müügiletoomine veel hetkel igati okei – ei mõju vanamoeliselt ega midagi.

P smart Z on mu valduses viibinud napilt ööpäeva ja kogemus näitab, et adekvaatne telefoniarvustus sünnib aparaati vähemalt pool aastat pidevalt kasutades. Aga esmamulje on hea, kui ehk põhikaamera pigem tagasihoidlik pildikvaliteet välja arvata. Mis on selle hinna juures muidugi ootuspärane.

Kui eeldada, et noortele meeldib ohtlik elu, siis ei tohiks teoreetiline oht Google'i tarkvarast (osaliselt) ilma jääda seda aparaati vastumeelseks muuta. 270 euro eest on siin jõudlust ja kindlasti ka välimust küll.