Tegemist on mikrolaine abiga loodud ioonidega, mis ulatuvad lähtekohast piisavalt kaugele, et paari sentimeetri kaugusel asuvaid pindu puudutada. Kui laetud osakeste suunatud voogusid saab tavaliselt luua vaid suure rõhu korral või vaakumis, siis hiinlased on välja töötanud "plasmakuulid", mis eksisteerivad ka atmosfäärirõhu juures.

Selliseid "kuule" saab luua näiteks osakeste erinevate voogudega rikastamisel või madalasagedusliku elektromagnetkiirguse (näiteks mikrolainete) abiga. Seejuures saab neid kasutada ka madalate temperatuuride juures.

"Madalatemperatuurilisi plasmajugasid saaks kasutada näiteks skalpellide asemel, kuid ka nahahaiguste ja vähi raviks ning haavade steriliseerimiseks," ütles Hiina Elektroonikateaduste ja Tehnoloogiaülikooli insener Wenjie Fu.

Erinevalt varasematest lahendustest, kus selliste plasmajugade stabiliseerimiseks kasutati kvartstorusid, leidsid hiinlased võimaluse luua sarnane süsteem koaksiaalkaabli abiga ning lõid süsteemi, kus elektrivoo tihedust on võimalik muuta ilma võimsust lisamata.

Uudsed plasmajoad on seejuures reguleeritavad - vajadusel saab nende temperatuuri muuta selliseks, et see inimnahka ei kahjusta ning sellisel juhul sobib see ideaalselt näiteks mikroobide tapmiseks või vere vedeldamiseks, kuid kõrgema temperatuuri juures on see kasutatav ka näiteks veresoonte kinni kõrvetamiseks või lõigete tegemiseks.